Није било упада српске жандармерије на Косово

Срна
Није било упада српске жандармерије на Косово

ПРИШТИНА - Припадници Кфора извели су синхронизовану патролу са војницима из Војске Србије на административној линији у близини села Ходоновце у општини Каменица.

Акција је изведена јуче око 17.20 часова, а о њој су албански медији у Приштини извијестили као једностраном упаду припадника српске жандармерије у село Карачево на административној линији.

То је изазвало бурне реакције албанских политичара и представника институција.

Предсједник привремене владе у Приштини Авдулах Хоти навео је да су “косовске институције у обавези да заштите територију Косова и све његове грађане”.

Предсједник Алијансе за будућност косова Рамуш Харадинај написао је на својој “Фејсбук” страници да је ријеч о провокацији. Он је данас посјетио мјесто о којем су албански медији извјештавали да је српска жандармерија тамо извршила упад.

Из команде Кфора је тим поводом саопштено да од 2008. године Кфор и Војска Србије заједнички проводе синхронизоване рутинске патроле дуж административне линије ради безбједности и да би се осигурало да нема незгода.

С тим у вези, КФОР спроводи и заједничке патроле са косовским безбједносним организацијама у близини административне линије.

Истиче се да КФОР сарађује са косовским безбедносним организацијама на цијелом Косову и са Војском Србије на административној линији.

Административна линија се протеже на око 350 километара и није јасно означена на терену нити је дефинисана природним и препознатљивим елементима терена, као што су ријеке или планински ланци, већ је само истакнута на картама.

Током обављања својих активности, синхронизоване патроле морају да прилагоде своје руте теренским ограничењима.

То подразумијева да се синхронизоване патроле КФОР-Војске Србије крећу дуж административне линије са одређеним степеном прилагођавања коју намеће терен.

Међутим, ни у једном тренутку елементи синхронизоване патроле Војске Србије нису одвојени од припадника КФОР-а, и то је био случај и овај пут.

Наводи се да ће КФОР наставити да сарађује са свим странама на јачању сарадње и са косовским безбједносним организацијама и Војском Србије у складу са својим мандатом, сходно резолуцији 1244 Савјета безбједности УН из 1999. и војнотехничког споразума из исте године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана