Nije bilo upada srpske žandarmerije na Kosovo

Srna
Nije bilo upada srpske žandarmerije na Kosovo

PRIŠTINA - Pripadnici Kfora izveli su sinhronizovanu patrolu sa vojnicima iz Vojske Srbije na administrativnoj liniji u blizini sela Hodonovce u opštini Kamenica.

Akcija je izvedena juče oko 17.20 časova, a o njoj su albanski mediji u Prištini izvijestili kao jednostranom upadu pripadnika srpske žandarmerije u selo Karačevo na administrativnoj liniji.

To je izazvalo burne reakcije albanskih političara i predstavnika institucija.

Predsjednik privremene vlade u Prištini Avdulah Hoti naveo je da su “kosovske institucije u obavezi da zaštite teritoriju Kosova i sve njegove građane”.

Predsjednik Alijanse za budućnost kosova Ramuš Haradinaj napisao je na svojoj “Fejsbuk” stranici da je riječ o provokaciji. On je danas posjetio mjesto o kojem su albanski mediji izvještavali da je srpska žandarmerija tamo izvršila upad.

Iz komande Kfora je tim povodom saopšteno da od 2008. godine Kfor i Vojska Srbije zajednički provode sinhronizovane rutinske patrole duž administrativne linije radi bezbjednosti i da bi se osiguralo da nema nezgoda.

S tim u vezi, KFOR sprovodi i zajedničke patrole sa kosovskim bezbjednosnim organizacijama u blizini administrativne linije.

Ističe se da KFOR sarađuje sa kosovskim bezbednosnim organizacijama na cijelom Kosovu i sa Vojskom Srbije na administrativnoj liniji.

Administrativna linija se proteže na oko 350 kilometara i nije jasno označena na terenu niti je definisana prirodnim i prepoznatljivim elementima terena, kao što su rijeke ili planinski lanci, već je samo istaknuta na kartama.

Tokom obavljanja svojih aktivnosti, sinhronizovane patrole moraju da prilagode svoje rute terenskim ograničenjima.

To podrazumijeva da se sinhronizovane patrole KFOR-Vojske Srbije kreću duž administrativne linije sa određenim stepenom prilagođavanja koju nameće teren.

Međutim, ni u jednom trenutku elementi sinhronizovane patrole Vojske Srbije nisu odvojeni od pripadnika KFOR-a, i to je bio slučaj i ovaj put.

Navodi se da će KFOR nastaviti da sarađuje sa svim stranama na jačanju saradnje i sa kosovskim bezbjednosnim organizacijama i Vojskom Srbije u skladu sa svojim mandatom, shodno rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN iz 1999. i vojnotehničkog sporazuma iz iste godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana