НАТО се огласио након Куртијевог “открића”

Танјуг
НАТО се огласио након Куртијевог “открића”

НАТО званичник изјавио је да косовске безбједносне снаге морају да обавијесте и добију претходну сагласност команданта Кфора за било какав покрет на сјеверу КиМ.

То преноси Газета Експрес.

“Сваки покрет КБС на севјеру Косова захтијева претходно обавијештење и сагласност команданта Кфора”, истакао је неименовани НАТО званичник у одговору за приштински лист.

НАТО званичник је напоменуо, како се наводи, да се већ разматра ниво ангажмана НАТО са КБС, након одлуке о трансформацији КБС и да се разговори по том питању настављају, пренио је Косово Онлајн.

У одговору се прецизира 20.годишњи допринос НАТО стабилности региона Западног Балкана и наглашава да мисија НАТО остаје непромијењена и у потпуности у складу са резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН.

“Ми смо ту да одржимо безбједно окружење за све људе на Косову и то је оно што радимо. У исто вријеме, послије одлуке о трансформацији КБС, сада преиспитујемо ниво НАТО ангажмана са КБС. Ове дискусије се настављају. Наш мандат се није промјенио и наставићемо мировну мисију. НАТО такође подржава наставак дијалога између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ као једино одрживо политичко ријешење за регион”, наведено је у одговору НАТО за Газету Експрес.

Косовски премијер Аљбин Курти објавио је данас споразум постигнут 2013. године између Хашима Тачија и тадашњег генералног секретара НАТО Андреса Фога Расмусена.

У објављеном споразуму, Тачи је као премијер у то време дао гаранцију НАТО да ће КБС деловати на северу Косова само уз претходни договор са Кфором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана