NATO se oglasio nakon Kurtijevog “otkrića”

Tanjug
NATO se oglasio nakon Kurtijevog “otkrića”

NATO zvaničnik izjavio je da kosovske bezbjednosne snage moraju da obavijeste i dobiju prethodnu saglasnost komandanta Kfora za bilo kakav pokret na sjeveru KiM.

To prenosi Gazeta Ekspres.

“Svaki pokret KBS na sevjeru Kosova zahtijeva prethodno obaviještenje i saglasnost komandanta Kfora”, istakao je neimenovani NATO zvaničnik u odgovoru za prištinski list.

NATO zvaničnik je napomenuo, kako se navodi, da se već razmatra nivo angažmana NATO sa KBS, nakon odluke o transformaciji KBS i da se razgovori po tom pitanju nastavljaju, prenio je Kosovo Onlajn.

U odgovoru se precizira 20.godišnji doprinos NATO stabilnosti regiona Zapadnog Balkana i naglašava da misija NATO ostaje nepromijenjena i u potpunosti u skladu sa rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

“Mi smo tu da održimo bezbjedno okruženje za sve ljude na Kosovu i to je ono što radimo. U isto vrijeme, poslije odluke o transformaciji KBS, sada preispitujemo nivo NATO angažmana sa KBS. Ove diskusije se nastavljaju. Naš mandat se nije promjenio i nastavićemo mirovnu misiju. NATO takođe podržava nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU kao jedino održivo političko riješenje za region”, navedeno je u odgovoru NATO za Gazetu Ekspres.

Kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je danas sporazum postignut 2013. godine između Hašima Tačija i tadašnjeg generalnog sekretara NATO Andresa Foga Rasmusena.

U objavljenom sporazumu, Tači je kao premijer u to vreme dao garanciju NATO da će KBS delovati na severu Kosova samo uz prethodni dogovor sa Kforom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana