Напета ситуација у Великој Хочи због запљене вина српској породици

Агенције
Напета ситуација у Великој Хочи због запљене вина српској породици

ВЕЛИКА ХОЧА -У Великој Хочи тренутно је веома напето и на улици испред породичне куће Петровићa је велики број мjештана, како би спријечили припаднике царинске управе привремених приштинских институција да заплијене велику количину вина из винарије.

У току је пљенидба вина у домаћинству Петровић - испред куће у пратњи полиције самопроглашеног Косова допремљена је цистерна у коју царинска служба и извршитељи претачу вино и ракију заплијењене овој српској породици.

Испред куће Петровића се налази и велики број припадника специјалне полицијске јединице.

Породица је окупљена испред улаза у кућу одлучна у намјери да спријечи пљенидбу, а њима су и мјештани Велике Хоче.

Милан Петровић, син власника винарије "Петровић" био је једно вријеме на крову куће, пријетећи да ће скочити уколико дође до пљенидбе, док је његова жена легла пред точкове.Како се види на снимцима са друштвених мрежа, власник винарије Срђан Петровић везан је за бандеру испред куће.

Цистерна је допремљена прије неколико часова, али је истакање вина било прекинуто до нове одлуке тужиоца, јавља дописник РТС-а.

Мјештани Велике Хоче и даље су окупљени испред куће Петровића у знак протеста, одлучни да спријече запљену. Присутан је већи број припадника полиције самопроглашеног Косова.

 Царинска служба самопроглашеног Косова донијела је одлуку о пљенидби око 42 тоне вина и ракије у власништву једне од најстаријих великохочанских српских породица - Петровић, која се традиционално бави производњом вина и ракија од грожђа.

Из царинске службе је саопштено да је Петровић осумњичен за утају пореза.

Срђан Петровић, који је раније данас разговарао са директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем, рекао је да је понудио нагодбу царинској слжби самопроглашеног Косова, односно да плати казну за дјело које му се ставља на терет.

Петковић је саопштио да је ситуација у Великој Хочи и даље напета и да је обавијештен да Росу долазе са цистерном да заплијене једној од најстаријих виница Петровић 42.000 литара вина као и да је „јасно да премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти жели инциденте.

Из привремених приштинских институција саопштено је да је током рутинске провере у продавници у Великој Хочи, у Ораховцу, откривено да се алкохолна пића, како тврде, продају неовлашћено и да је због тога заплењено 42.000 литара алкохола.

У саопштењу се наводи да власник радње обавља и дЈелатност производње алкохолних пића "без овлашћења царине" и да "нема регистровану дјелатност у Агенцији за привредне регистре", пренела је "Коха".

Такође, додаје се, да у истом селу раде два овлашћена предузећа и да су у власништву грађана Срба са Косова и Метохије.

-Они плаћају све законске обавезе. Поступање нелегалног пословања представља нелојалну конкуренцију легалним привредницима - пише у саопштењу.

-Не постоји домаћинство у Великој Хочи на Космету које у подруму не чува по неколико тона вина и ракије, а до сада нису били у обавези да региструју фирме јер имају регистрована пољопривредна газдинства и редовно измирују пореске обавезе - рекао је Срни Бојан Накаламић, комшија породице Петровић.

Он је нагласио да ће пореска управа и царинска служба самопроглашеног Косова, уколико наставе са “иживљавањем” над преосталим Србима, приморати их да се селе јер неће имати од чега да живе.

-Мјештани Велике Хоче су узнемирени и уплашени због одлуке приштинских власти - царинске и пореске службе да жотмеж око 42 тоне вина и ракије у власништву породице Срђана Петровића - рекао је Накаламић.

Он каже да мјештани чекају цистерне којима ће бити, како су навели извршитељи, преузето вино и ракија.

-Могу да кажем као да смо на сахрани јер, изузев што породици Петровић пружамо моралну подршку, ништа друго нити смемо нити можемо да урадимо - истакао је Накаламић.

Потврдио је ријечи Петровића да су вино и ракија заостали у винском подруму због епидемије вируса корона и да је ријеч о берби грожђа од прије неколико година.

Накаламић је нагласио да у Великој Хочи, традиционално познатој још из периода бивше СФРЈ по вину и ораховачкој лози, не постоји домаћинство које у подруму не чува по неколико тона вина и ракије.

Он је апеловао у име сународника и свих српских породица из Велике Хоче да власти, како у Приштини, тако и оне које су задужене за успостављање владавине права на Космету - Еулекс, преиспитају одлуку о пљенидби вина и ракије породици Петровић јер ће се прогоном те угледне породице сви Великохочани наћи пред избором - отићи или остати и живјети у страху и немаштини.

Епархија рашко-призренска апеловала је данас да институције самопроглашеног Косова покажу уздржаност и свијест да се политички и правни проблеми не могу рјешавати демонстрацијом силе пред српским народом, посебно у срединама као што је Велика Хоча, гдје Срби 23 године једва преживљавају у гету.
"Истовремено очекујемо од међународних представника да учине све што је у њиховој моћи да се заустави најновији талас притисака на наш преостали народ, који поступке косовских институција доживљава као директну претњу да за Србе нема места на овим просторима", саопштено је из Епархије поводом одлуке приштинских власти да заплијене вино и ракију од српске породице Петровић у Великој Хочи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана