Napeta situacija u Velikoj Hoči zbog zapljene vina srpskoj porodici

Agencije
Napeta situacija u Velikoj Hoči zbog zapljene vina srpskoj porodici

VELIKA HOČA -U Velikoj Hoči trenutno je veoma napeto i na ulici ispred porodične kuće Petrovića je veliki broj mještana, kako bi spriječili pripadnike carinske uprave privremenih prištinskih institucija da zaplijene veliku količinu vina iz vinarije.

U toku je pljenidba vina u domaćinstvu Petrović - ispred kuće u pratnji policije samoproglašenog Kosova dopremljena je cisterna u koju carinska služba i izvršitelji pretaču vino i rakiju zaplijenjene ovoj srpskoj porodici.

Ispred kuće Petrovića se nalazi i veliki broj pripadnika specijalne policijske jedinice.

Porodica je okupljena ispred ulaza u kuću odlučna u namjeri da spriječi pljenidbu, a njima su i mještani Velike Hoče.

Milan Petrović, sin vlasnika vinarije "Petrović" bio je jedno vrijeme na krovu kuće, prijeteći da će skočiti ukoliko dođe do pljenidbe, dok je njegova žena legla pred točkove.Kako se vidi na snimcima sa društvenih mreža, vlasnik vinarije Srđan Petrović vezan je za banderu ispred kuće.

Cisterna je dopremljena prije nekoliko časova, ali je istakanje vina bilo prekinuto do nove odluke tužioca, javlja dopisnik RTS-a.

Mještani Velike Hoče i dalje su okupljeni ispred kuće Petrovića u znak protesta, odlučni da spriječe zapljenu. Prisutan je veći broj pripadnika policije samoproglašenog Kosova.

 Carinska služba samoproglašenog Kosova donijela je odluku o pljenidbi oko 42 tone vina i rakije u vlasništvu jedne od najstarijih velikohočanskih srpskih porodica - Petrović, koja se tradicionalno bavi proizvodnjom vina i rakija od grožđa.

Iz carinske službe je saopšteno da je Petrović osumnjičen za utaju poreza.

Srđan Petrović, koji je ranije danas razgovarao sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, rekao je da je ponudio nagodbu carinskoj slžbi samoproglašenog Kosova, odnosno da plati kaznu za djelo koje mu se stavlja na teret.

Petković je saopštio da je situacija u Velikoj Hoči i dalje napeta i da je obaviješten da Rosu dolaze sa cisternom da zaplijene jednoj od najstarijih vinica Petrović 42.000 litara vina kao i da je „jasno da premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti želi incidente.

Iz privremenih prištinskih institucija saopšteno je da je tokom rutinske provere u prodavnici u Velikoj Hoči, u Orahovcu, otkriveno da se alkoholna pića, kako tvrde, prodaju neovlašćeno i da je zbog toga zaplenjeno 42.000 litara alkohola.

U saopštenju se navodi da vlasnik radnje obavlja i dJelatnost proizvodnje alkoholnih pića "bez ovlašćenja carine" i da "nema registrovanu djelatnost u Agenciji za privredne registre", prenela je "Koha".

Takođe, dodaje se, da u istom selu rade dva ovlašćena preduzeća i da su u vlasništvu građana Srba sa Kosova i Metohije.

-Oni plaćaju sve zakonske obaveze. Postupanje nelegalnog poslovanja predstavlja nelojalnu konkurenciju legalnim privrednicima - piše u saopštenju.

-Ne postoji domaćinstvo u Velikoj Hoči na Kosmetu koje u podrumu ne čuva po nekoliko tona vina i rakije, a do sada nisu bili u obavezi da registruju firme jer imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva i redovno izmiruju poreske obaveze - rekao je Srni Bojan Nakalamić, komšija porodice Petrović.

On je naglasio da će poreska uprava i carinska služba samoproglašenog Kosova, ukoliko nastave sa “iživljavanjem” nad preostalim Srbima, primorati ih da se sele jer neće imati od čega da žive.

-Mještani Velike Hoče su uznemireni i uplašeni zbog odluke prištinskih vlasti - carinske i poreske službe da žotmež oko 42 tone vina i rakije u vlasništvu porodice Srđana Petrovića - rekao je Nakalamić.

On kaže da mještani čekaju cisterne kojima će biti, kako su naveli izvršitelji, preuzeto vino i rakija.

-Mogu da kažem kao da smo na sahrani jer, izuzev što porodici Petrović pružamo moralnu podršku, ništa drugo niti smemo niti možemo da uradimo - istakao je Nakalamić.

Potvrdio je riječi Petrovića da su vino i rakija zaostali u vinskom podrumu zbog epidemije virusa korona i da je riječ o berbi grožđa od prije nekoliko godina.

Nakalamić je naglasio da u Velikoj Hoči, tradicionalno poznatoj još iz perioda bivše SFRJ po vinu i orahovačkoj lozi, ne postoji domaćinstvo koje u podrumu ne čuva po nekoliko tona vina i rakije.

On je apelovao u ime sunarodnika i svih srpskih porodica iz Velike Hoče da vlasti, kako u Prištini, tako i one koje su zadužene za uspostavljanje vladavine prava na Kosmetu - Euleks, preispitaju odluku o pljenidbi vina i rakije porodici Petrović jer će se progonom te ugledne porodice svi Velikohočani naći pred izborom - otići ili ostati i živjeti u strahu i nemaštini.

Eparhija raško-prizrenska apelovala je danas da institucije samoproglašenog Kosova pokažu uzdržanost i svijest da se politički i pravni problemi ne mogu rješavati demonstracijom sile pred srpskim narodom, posebno u sredinama kao što je Velika Hoča, gdje Srbi 23 godine jedva preživljavaju u getu.
"Istovremeno očekujemo od međunarodnih predstavnika da učine sve što je u njihovoj moći da se zaustavi najnoviji talas pritisaka na naš preostali narod, koji postupke kosovskih institucija doživljava kao direktnu pretnju da za Srbe nema mesta na ovim prostorima", saopšteno je iz Eparhije povodom odluke prištinskih vlasti da zaplijene vino i rakiju od srpske porodice Petrović u Velikoj Hoči.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana