Најоштрији протест Загребу због низа проусташких инцидената

Срна
Најоштрији протест Загребу због низа проусташких инцидената

Београд - Министарство спољних послова Србије најоштрије је протестовало због низа инцидената, пријетњи и провокација припадника проусташке Аутохтоне хрватске странке права /А-ХСП/ и њихових присталица приликом јучерашњег обиљежавања 75 година од антифашистичког устанка у Србу у Хрватској.

"То представља последњи у низу говора мржње према припадницима српске националне мањине и држављанима Србије, изазваних етничком нетрпељивошћу", оцјењује Министарство спољних послова Србије.


Министарство спољних послова Србије очекује брзу и адекватну реакцију надлежних хрватских органа поводом етнички мотивисаних инцидената у Србу и широм територије Хрватске, као и да надлежни органи Хрватске извијесте о покренутим судским поступцима и изреченим казнама починиоцима инцидената.

Србија оцјењује да је досадашње непоступање хрватских надлежних органа и одсуство јавне осуде хрватских званичника, значајно допринијело распиривању националне мржње и инцидената усмјерених против Срба.

Српско министарство сматра да је за сваку осуду говор који је лидер А-ХСП Дражен Келеминец одржао на овом скупу, упркос шестомјесечној забрани уласка у Срб, у којем је овај значајни јубилеј назвао "балом вампира испред четничког споменика".

У саопштењу се подсјећа се да је Келеминец затражио да се Самосталној демократској српској странци /СДСС/ забрани одржавање скупова и позивао на скандирање усташког поздрава "За дом спремни", након чега су присутни узвикивали "кољачи, убице, злочинци".

"Такође, веома забрињава чињеница да је генерал хрватске војске и саборски заступник Жељко Гласновић грубо напао председника Антифашистичке лиге Зорана Пусића, рекавши да је жморална наказаж и да својим присуством на антифашистичком скупу велича жвеликосрпско-четничко-империјалистичку агресијуж", наведено је у саопштењу.

Из Министарства спољних послова наводе да је 15-ак жена у више наврата прекидало говор бившег хрватског предсједника Стјепана Месића пјевањем "домољубних Томпсонових пјесама", а присталице А-ХСП и ХОС /Хрватске одбрамбене снаге/ уочи одржавања скупа су блокирале пут од Книна ка Србу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана