На паради у Москви учествоваће гардисти Војске Србије

Srna
На паради у Москви учествоваће гардисти Војске Србије

БЕОГРАД - На Паради побједе на Црвеном тргу у Москви учествоваће 75 гардиста Војске Србије у свечаним униформама и са "паповкама", саопштено је из Министарства одбране Србије.

 

У Министарству одбране наводе да се они већ припремају у касарни "Дедиње" у Београду за Дан побједе над фашизмом, који је у Русији требало да буде одржан 9. маја, али је одгођен на 24. јун, због епидемије вируса корона, пише лист "Политика".

"На основу договора председника и врховних команданата Србије и Русије Александра Вучића и Владимира Путина и позива Министарства одбране Русије, 75 припадника Гарде Војске Србије учестовваће на Паради победе 24. јуна у Москви", наводи се у саопштењу.

У тексту се прецизира да ће ешалон гарде, којим ће командовати потпуковник Драган Јаковљевић, наступити у свечаним гардијским униформама, са својим полуаутоматским модификованим пушкама М-59/66, односно популарним "паповкама".

Лист наводи да већина почасних јединица, као што је гарда, у свечаним приликама носи пушке са класичним дрвеним кундаком, кје због своје дужине дјелују елегантније од краћих, савремених пушака са преклопним кундаком.

Тако да је "Паповка" задржала своје мјесто у активној војној служби у Србији.

Српским гардиситма ово није први пут да учествују на паради у Мосвки, пошто су на Црвеном тргу били и 2015. године, када је обиљежавана 70. годишњица побједе у Другом свјетском рату.

Лист наводи да одласци Војске Србије на јубиларне параде у Москви, на сваких пет година, када Русија углавном позива припаднике страних армија, говори о веома добрим међудржавним и војним односима Србије и Русије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана