Na paradi u Moskvi učestvovaće gardisti Vojske Srbije

Srna
Na paradi u Moskvi učestvovaće gardisti Vojske Srbije

BEOGRAD - Na Paradi pobjede na Crvenom trgu u Moskvi učestvovaće 75 gardista Vojske Srbije u svečanim uniformama i sa "papovkama", saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

 

U Ministarstvu odbrane navode da se oni već pripremaju u kasarni "Dedinje" u Beogradu za Dan pobjede nad fašizmom, koji je u Rusiji trebalo da bude održan 9. maja, ali je odgođen na 24. jun, zbog epidemije virusa korona, piše list "Politika".

"Na osnovu dogovora predsednika i vrhovnih komandanata Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina i poziva Ministarstva odbrane Rusije, 75 pripadnika Garde Vojske Srbije učestovvaće na Paradi pobede 24. juna u Moskvi", navodi se u saopštenju.

U tekstu se precizira da će ešalon garde, kojim će komandovati potpukovnik Dragan Jakovljević, nastupiti u svečanim gardijskim uniformama, sa svojim poluautomatskim modifikovanim puškama M-59/66, odnosno popularnim "papovkama".

List navodi da većina počasnih jedinica, kao što je garda, u svečanim prilikama nosi puške sa klasičnim drvenim kundakom, kje zbog svoje dužine djeluju elegantnije od kraćih, savremenih pušaka sa preklopnim kundakom.

Tako da je "Papovka" zadržala svoje mjesto u aktivnoj vojnoj službi u Srbiji.

Srpskim gardisitma ovo nije prvi put da učestvuju na paradi u Mosvki, pošto su na Crvenom trgu bili i 2015. godine, kada je obilježavana 70. godišnjica pobjede u Drugom svjetskom ratu.

List navodi da odlasci Vojske Srbije na jubilarne parade u Moskvi, na svakih pet godina, kada Rusija uglavnom poziva pripadnike stranih armija, govori o veoma dobrim međudržavnim i vojnim odnosima Srbije i Rusije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana