На Мердару заплењен дијамантски накит и збирка антиквитета

Танјуг
На Мердару заплењен дијамантски накит и збирка антиквитета

МЕРДАРЕ - Цариници су на контролном пункту Мердаре заплијенили златан накит украшен драгим камењем и праву колекционарску збирку скупих ручних сатова, златних и сребрних медаља, упаљача и старих новчаница, чија ће вриједност бити процијењена након стручне екпертизе.

Прекршај је откривен синоћ око 21 сат када је из правца АП КиМ за контролу пристигао аутобус косовских регистарских ознака који саобраћа на релацији Приштина-Њемачка, саопштила је Управа царина.

Детаљним прегледом је међу осталим коферима и торбама путника пронађена једна, у којој се налазила права колекција различитих ручних и џепних сатова, златних и сребрних медаља, старог новца, упаљача и накита украшеног дијамантима и смарагдима.

У торби за коју се као власник јавио 59-годишњи хрватски држављанин албанског поријекла, пронађена су 32 џепна и ручна часовника робних марки ебел, дарвил, цитизен, омега, полар и гармин, међу којима су најстарији примјерци из 1853. и 1911. године.

Поред тога, у торби су пронађени дијамантска наруквица, три прстена и један привезак од бијелог злата украшени дијамантима и смарагдима, 22 златне и сребрне медаље, 27 њемачких, британских, турских и бразилских старих папирних новчаница из различитих периода, осам упаљача дипон, картије, ротшилд и других познатих брендова, као и неколико огрлица од ћилибара и других минерала и сребрних дугмади за кошуљу.

Путник код кога су пронађени непријављени предмети рекао је да није знао да треба да их пријави, јер је сматрао да нису нови и да то не мора да учини.

У својој изјави је написао да су му антиквитети хоби и да је већину предмета јефтино купио у Призрену, одакле је родом.

Што се дијамантског накита тиче, рекао је да га је понио са собом приликом доласка из Прага гдје има своју златару, у намјери да га поклони родбини, али то из неког разлога није учинио.

Случај су у даљу надлежност преузели полиција и тужилаштво.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана