На "Батајницу" слетјело свих 11 "иљушина" са руском помоћи за Србију

Срна
На "Батајницу" слетјело свих 11 "иљушина" са руском помоћи за Србију

БЕОГРАД- Свих 11 руских авиона Ил-76 "иљушин" слетјели су у Србију да би пружили помоћ у борби против вируса корона, саопштило је Министарство одбране Русије.

Из руског Министарства су навели да је 11. по реду авион Ил-76 војне транспортне авијације Ваздухопловних снага Русије слетио на аеродром "Батајница".

Русија по налогу предсједника Владимира Путина послала у Србију групу од 87 војних стручњака, укључујући војне љекаре и вирусологе, специјалну медицинска опрему, средства за заштиту и 16 јединица војне технике.

У Србији је до сада вирусом корона заражено 1.476 особа, а 39 је преминуло.

- Тим руских стручњака, који је стигао у Србију, требало би данас да дезинфикује болницу у Ћуприји - изјавио је члан Кризног штаба за сузбијање Ковида-19, пулмолог Бранимир Несторовић.

Он је синоћ на ТВ Прва рекао да су се Руси сами понудили да оду у Ћуприју, јер је тамо критично, а имају најбоље на свијету екипе за дезинфекцију.

- У Италији су дезинфиковали домове за старе, болнице, све то где је било пуно вируса. Они имају специјалне камионе и специјална средства за деизинфекцију и требало би данас да дезинфикују болницу у Ћуприји - рекао је Несторовић.

На питање да ли је очекиван ниво новозаражених у Србији, он наводи да, ако би у понедјељак имали 500 новообољелих, то био би разлог за неке нове мере.

- Те бројке иду горе-доле, нас интересује тренд. Ми смо на крају четврте недеље епидемије, ту се не очекује тако велики експоненцијални пораст - каже Несторовић и наводи да када се упореди ситуација на данашњи дан, у Италији је било више од 700 умрлих.

Навео је да све земље у Европи касне за Италијом седам дана, те да је у Србији у 27. дану епидемије смртност десет пута мања.

У Србији је, као и у Европи, каже Несторовић, пет одсто теже обољелих, док је 95 одсто са лакшом клиничком сликом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана