Na "Batajnicu" sletjelo svih 11 "iljušina" sa ruskom pomoći za Srbiju

Srna
Na "Batajnicu" sletjelo svih 11 "iljušina" sa ruskom pomoći za Srbiju

BEOGRAD- Svih 11 ruskih aviona Il-76 "iljušin" sletjeli su u Srbiju da bi pružili pomoć u borbi protiv virusa korona, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Iz ruskog Ministarstva su naveli da je 11. po redu avion Il-76 vojne transportne avijacije Vazduhoplovnih snaga Rusije sletio na aerodrom "Batajnica".

Rusija po nalogu predsjednika Vladimira Putina poslala u Srbiju grupu od 87 vojnih stručnjaka, uključujući vojne ljekare i virusologe, specijalnu medicinska opremu, sredstva za zaštitu i 16 jedinica vojne tehnike.

U Srbiji je do sada virusom korona zaraženo 1.476 osoba, a 39 je preminulo.

- Tim ruskih stručnjaka, koji je stigao u Srbiju, trebalo bi danas da dezinfikuje bolnicu u Ćupriji - izjavio je član Kriznog štaba za suzbijanje Kovida-19, pulmolog Branimir Nestorović.

On je sinoć na TV Prva rekao da su se Rusi sami ponudili da odu u Ćupriju, jer je tamo kritično, a imaju najbolje na svijetu ekipe za dezinfekciju.

- U Italiji su dezinfikovali domove za stare, bolnice, sve to gde je bilo puno virusa. Oni imaju specijalne kamione i specijalna sredstva za deizinfekciju i trebalo bi danas da dezinfikuju bolnicu u Ćupriji - rekao je Nestorović.

Na pitanje da li je očekivan nivo novozaraženih u Srbiji, on navodi da, ako bi u ponedjeljak imali 500 novooboljelih, to bio bi razlog za neke nove mere.

- Te brojke idu gore-dole, nas interesuje trend. Mi smo na kraju četvrte nedelje epidemije, tu se ne očekuje tako veliki eksponencijalni porast - kaže Nestorović i navodi da kada se uporedi situacija na današnji dan, u Italiji je bilo više od 700 umrlih.

Naveo je da sve zemlje u Evropi kasne za Italijom sedam dana, te da je u Srbiji u 27. danu epidemije smrtnost deset puta manja.

U Srbiji je, kao i u Evropi, kaže Nestorović, pet odsto teže oboljelih, dok je 95 odsto sa lakšom kliničkom slikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana