Музеј града Београда обиљежио 118 година

Танјуг
Foto: Taнјуг

БЕОГРАД Музеј града Београда данас је у Конаку кнегиње Љубице свечано обележио Дан музеја и 118 година од свог оснивања, а директорка Музеја Јелена Медаковић изјавила је Тањугу да то представља врло важан датум не само за Музеј, већ и за град Београд и државу Србију у целини.

"Музеј јесте место где чувамо, прикупљамо и излажемо дела из наше историје, али музеј мора бити и врло активан у промовисању онога што се дешава данас... Заиста се надам да ће Музеј града Београда постати стециште најзначајнијих аутора наше савремене сцене", навела је Медаковић.

Замјеник градоначелнике Горан Весић казао је да Музеј за својих 118 година представља нашу најзначајнију градску институцију музејског типа, да је у њему преко 130.000 различитих антиквитета и предмета, као и преко 28 легата. "Овде се налази сва наша историја", рекао је Весић.

Додао је да је Музеј основан 1903, након што је из Минхена откупљена, односно у Србију враћена, збирка старог оружја и скица, те да активно ради на враћању збирки и уметничких дела у Србију, као и да ће Београд одвојити одређену суму новца како би Музеј могао учествовати на аукцијама широм света и откупљивао културна блага. На свечаности је награда Музеја града Београда за допринос култури уручена Славимиру Стојановићу. Медаковић је подсетила да је први пут награда Музеја била је додељена 1973. и то Александру Дероку, док је прошлогодишњи лауреат био Владимир Величковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана