Muzej grada Beograda obilježio 118 godina

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD Muzej grada Beograda danas je u Konaku kneginje Ljubice svečano obeležio Dan muzeja i 118 godina od svog osnivanja, a direktorka Muzeja Jelena Medaković izjavila je Tanjugu da to predstavlja vrlo važan datum ne samo za Muzej, već i za grad Beograd i državu Srbiju u celini.

"Muzej jeste mesto gde čuvamo, prikupljamo i izlažemo dela iz naše istorije, ali muzej mora biti i vrlo aktivan u promovisanju onoga što se dešava danas... Zaista se nadam da će Muzej grada Beograda postati stecište najznačajnijih autora naše savremene scene", navela je Medaković.

Zamjenik gradonačelnike Goran Vesić kazao je da Muzej za svojih 118 godina predstavlja našu najznačajniju gradsku instituciju muzejskog tipa, da je u njemu preko 130.000 različitih antikviteta i predmeta, kao i preko 28 legata. "Ovde se nalazi sva naša istorija", rekao je Vesić.

Dodao je da je Muzej osnovan 1903, nakon što je iz Minhena otkupljena, odnosno u Srbiju vraćena, zbirka starog oružja i skica, te da aktivno radi na vraćanju zbirki i umetničkih dela u Srbiju, kao i da će Beograd odvojiti određenu sumu novca kako bi Muzej mogao učestvovati na aukcijama širom sveta i otkupljivao kulturna blaga. Na svečanosti je nagrada Muzeja grada Beograda za doprinos kulturi uručena Slavimiru Stojanoviću. Medaković je podsetila da je prvi put nagrada Muzeja bila je dodeljena 1973. i to Aleksandru Deroku, dok je prošlogodišnji laureat bio Vladimir Veličković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana