МСП Србије: Добронамјеран комшија не распоређује војску на територији свог сусједа

Срна
МСП Србије: Добронамјеран комшија не распоређује војску на територији свог сусједа

БЕОГРАД - Министарство спољних послова Србије сматра да добронамјеран комшија, с обзиром на трауматичну историју српско-хрватских односа, не би смио са одушевљењем да распоређује додатне контигенте својих трупа на територију коју његов сусјед доживљава као интегрални дио своје државе, иако као чланица НАТО-а на то има право.

Хрватска дипломатија је, наводи се, направила двоструко одступање од добронамјерне и пријатељске уздржаности.

Из Министарства су навели да изградња добросусједских односа држава, прије свега, подразумијева способност уздржавања од запаљиве реторике и од акција које би сусјед могао препознати као провокацију или, још горе, као непријатељски чин.

"Ако се у обзир узме и чињеница да хрватска дипломатија са великим жаром ради на стварању хрватско-албанске осовине и упадљиво афективних међунационалних односа, разумљиво је што Срби на Косову и Метохији, али и остатку Србије, хрватску милитаризацију наше јужне покрајине не доживљавају као допринос миру и сигурности већ као претњу", наведено је из Министарства.

У свјетлу недавних пријетњи Србима у Борову и скандирања "Убиј Србина" и "Ој, Хрватска мати, Србе ћемо клати", из Министарства је поручено да тако нешто у Србији није замисливо и да би свако ко би се дрзнуо да пријети на сличан начин грађанима хрватске националности био најдрастичније санкционисан.

Однос Србије према националним мањинама, наглашено је, хваљен је у континуитету од ОЕБС-а и других релевантних међународних фактора, тако да су све мистификације о наводној угрожености Хрвата у Србији злонамјерне и неистинит политички конструкт.

Из Министарства истичу да су истовремено Срби у Хрватској двије и по деценије након рата маргинализовани, дискриминисани, често стигматизовани и третирани као грађани другог реда.

Кад је ријеч о несталима, наглашено је да је Београд веома заинтересована за рјешавање тог питања будући да је међу особама несталим током сукоба у Хрватској знатан проценат Срба и да Министарство иностраних и европских послова Хрватске "куца на отворена врата".

"Ипак, спочитавати Србији наводне "логоре", и то из државе која је и данас оптерећена злочиначким наслеђем НДХ и у којој не постоји спремност суочавања са тим делом сопствене историје, најблаже речено није умесно, као што је неумесно расписивање о теми жвеликосрпске политикеж у тренутку када Хрватска размешта војску на територији Србије", закључено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана