MSP Srbije: Dobronamjeran komšija ne raspoređuje vojsku na teritoriji svog susjeda

Srna
MSP Srbije: Dobronamjeran komšija ne raspoređuje vojsku na teritoriji svog susjeda

BEOGRAD - Ministarstvo spoljnih poslova Srbije smatra da dobronamjeran komšija, s obzirom na traumatičnu istoriju srpsko-hrvatskih odnosa, ne bi smio sa oduševljenjem da raspoređuje dodatne kontigente svojih trupa na teritoriju koju njegov susjed doživljava kao integralni dio svoje države, iako kao članica NATO-a na to ima pravo.

Hrvatska diplomatija je, navodi se, napravila dvostruko odstupanje od dobronamjerne i prijateljske uzdržanosti.

Iz Ministarstva su naveli da izgradnja dobrosusjedskih odnosa država, prije svega, podrazumijeva sposobnost uzdržavanja od zapaljive retorike i od akcija koje bi susjed mogao prepoznati kao provokaciju ili, još gore, kao neprijateljski čin.

"Ako se u obzir uzme i činjenica da hrvatska diplomatija sa velikim žarom radi na stvaranju hrvatsko-albanske osovine i upadljivo afektivnih međunacionalnih odnosa, razumljivo je što Srbi na Kosovu i Metohiji, ali i ostatku Srbije, hrvatsku militarizaciju naše južne pokrajine ne doživljavaju kao doprinos miru i sigurnosti već kao pretnju", navedeno je iz Ministarstva.

U svjetlu nedavnih prijetnji Srbima u Borovu i skandiranja "Ubij Srbina" i "Oj, Hrvatska mati, Srbe ćemo klati", iz Ministarstva je poručeno da tako nešto u Srbiji nije zamislivo i da bi svako ko bi se drznuo da prijeti na sličan način građanima hrvatske nacionalnosti bio najdrastičnije sankcionisan.

Odnos Srbije prema nacionalnim manjinama, naglašeno je, hvaljen je u kontinuitetu od OEBS-a i drugih relevantnih međunarodnih faktora, tako da su sve mistifikacije o navodnoj ugroženosti Hrvata u Srbiji zlonamjerne i neistinit politički konstrukt.

Iz Ministarstva ističu da su istovremeno Srbi u Hrvatskoj dvije i po decenije nakon rata marginalizovani, diskriminisani, često stigmatizovani i tretirani kao građani drugog reda.

Kad je riječ o nestalima, naglašeno je da je Beograd veoma zainteresovana za rješavanje tog pitanja budući da je među osobama nestalim tokom sukoba u Hrvatskoj znatan procenat Srba i da Ministarstvo inostranih i evropskih poslova Hrvatske "kuca na otvorena vrata".

"Ipak, spočitavati Srbiji navodne "logore", i to iz države koja je i danas opterećena zločinačkim nasleđem NDH i u kojoj ne postoji spremnost suočavanja sa tim delom sopstvene istorije, najblaže rečeno nije umesno, kao što je neumesno raspisivanje o temi žvelikosrpske politikež u trenutku kada Hrvatska razmešta vojsku na teritoriji Srbije", zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana