Момировић: Мора да се направи "мала ЕУ" на Балкану

Tanjug
Foto: Vlada Republike Srbije

БЕОГРАД- Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић изјавио је данас да је Србија на путу ка Европској унији, али да више нема времена да чека и да зато мора да се направи "мала ЕУ" на Балкану.

   "Зато смо ушли у интеграције, у пројекат Отворени Балкан, укинули смо велики број такси... Људи то индиректно осећају кроз смањење цијена одређених производа", казао је он за Тањуг.
 

  Сада се, како је нагласио, ради на укидању свих ограничења за запослене у Србији, Сјеверној Македонији, Албанији, како би они могли да нађу посао у свим земљама, јер је јако важно да сви буду повезани.
 

   "Ми смо мала тржишта која имају јако тешка наслијеђа и морамо да интегришемо нашу економију. То је уосталом и у ЕУ и незамисливо је да се чланови те заједнице не повежу у региону. Наставићемо да јачамо ову иницијативу, а то је и мој лични приоритет" нагласио је Момировић.
 

   Он је додао и да ће Споразум о слободној трговини са Кином, много значити  Србији, јер је Кина највеће светско тржиште.
 

   "То је невероватна прилика за наше компаније и наше производе. Позивам све наше привреднике да се преоријентишу ка том тржишту које има преко милијарду потрошача", истакао је министар.
 

   Према његовим речима, када споразум заживи наши производи ће имати 30 одсто нижу цену, јер ће бити ослобођени од царина, што ће бити наша највећа шанса. 
 

    "Пажљиво преговарамо, пријатељски, али јако одговорно и то ће бити највећа шанса за нашу индустрију и пољопривреду у наредним годинама", казао је Момировић.
 

   Нагласио је да је циљ да преговори буду завршени до краја септембра ове године и очекује да се ефекти осјете већ почетком 2024.
  
 "Ми ћемо бити прва земља у Европи у којој неће бити царина на пословање са Кином. То је наша велика предност", закључио је министар унутрашње и спољне трговине Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана