Momirović: Mora da se napravi "mala EU" na Balkanu

Tanjug
Foto: Vlada Republike Srbije

BEOGRAD- Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da je Srbija na putu ka Evropskoj uniji, ali da više nema vremena da čeka i da zato mora da se napravi "mala EU" na Balkanu.

   "Zato smo ušli u integracije, u projekat Otvoreni Balkan, ukinuli smo veliki broj taksi... Ljudi to indirektno osećaju kroz smanjenje cijena određenih proizvoda", kazao je on za Tanjug.
 

  Sada se, kako je naglasio, radi na ukidanju svih ograničenja za zaposlene u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, kako bi oni mogli da nađu posao u svim zemljama, jer je jako važno da svi budu povezani.
 

   "Mi smo mala tržišta koja imaju jako teška naslijeđa i moramo da integrišemo našu ekonomiju. To je uostalom i u EU i nezamislivo je da se članovi te zajednice ne povežu u regionu. Nastavićemo da jačamo ovu inicijativu, a to je i moj lični prioritet" naglasio je Momirović.
 

   On je dodao i da će Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, mnogo značiti  Srbiji, jer je Kina najveće svetsko tržište.
 

   "To je neverovatna prilika za naše kompanije i naše proizvode. Pozivam sve naše privrednike da se preorijentišu ka tom tržištu koje ima preko milijardu potrošača", istakao je ministar.
 

   Prema njegovim rečima, kada sporazum zaživi naši proizvodi će imati 30 odsto nižu cenu, jer će biti oslobođeni od carina, što će biti naša najveća šansa. 
 

    "Pažljivo pregovaramo, prijateljski, ali jako odgovorno i to će biti najveća šansa za našu industriju i poljoprivredu u narednim godinama", kazao je Momirović.
 

   Naglasio je da je cilj da pregovori budu završeni do kraja septembra ove godine i očekuje da se efekti osjete već početkom 2024.
  
 "Mi ćemo biti prva zemlja u Evropi u kojoj neće biti carina na poslovanje sa Kinom. To je naša velika prednost", zaključio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana