Молебан у Београду за Србе и светиње у Црној Гори

Срна
Молебан у Београду за Србе и светиње у Црној Гори

БЕОГРАД - Молебан за српски народ и светиње у Црној Гори вечерас је у Саборној цркви у Београду служио Његова светост патријарх српски Иринеј, преносе београдски медији.

Служби је присуствовао велики број вјерника, који је претходно у литији стигао од Цркве Светог Марка, носећи транспаренте на којима је писало “Храбро за Космет” и “Не дамо светиње!”.

Протест против доношења спорног Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори који организују Студентски клуб Правног факултета и студенти Универзитета у Београду почео је око 18.00 часова испред цркве Светог Марка у Београду.

Скуп је почео минутом ћутања Оливеру Ивановићу, лидеру Грађанске иницијативе “Слобода, демократија, правда”, који је убијен прије двије године у Косовској Митровици.

На скупу су се обратили, између осталих, професори Филозофског факултета, Правног факултета и Факултета политичких наука - Чедомир Антић, Бранко Ракић и Часлав Копривица, посланик Демократског фронта у црногорском парламенту Милан Кнежевић, Жељко Чуровић из Савеза Срба из Црне Горе и директор издавачке куће “Катена мунди” Бранимир Нешић.

Антић је поручио окупљенима да је сврха скупа да сви кажу црногорским властима да је доста и оптужио Подгорицу да жели да укине Устав и погази грађанска права.

Копривица је оцијенио да “најлошија власт у историји Црне Горе” покушава да отме оно што ниједан окупатор није успио, а ни покушао да такне, оно најбоље што је изњедрила Црна Гора.

“Њихова нечасна работа неће бити готова док је темеља српског индентитета у Црној Гори”, додао је Копривица.

Умјетнички програм су на платоу испред Цркве Светог Марка извели гуслар Вукојица Сандић и музички састав “Косовски божури”.

Ново окупљање организатори су најавили за 24. јануар на истом мјесту.

Црногорски Закон о слободи вјероисповијести, који је усвојен 27. децембра, предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање спорног закона у Црној Гори наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана