Мировић: Наставићемо помагати Србе у региону

Срна
Foto: rtv.rs

НОВИ САД - Покрајинска влада у Војводини наставиће да помаже Србима у региону да очувају језик, ћирилицу и културну баштину, поручио је предсједник Покрајинске владе Игор Мировић који се данас састао с представницима Срба из региона.

Мировић је истакао да је Покрајинска влада веома активна када је ријеч о подршци српским удружењима и организацијама у дијаспори, те да повећањем издвајања за помоћ Србима у региону чини све да их задржи на њиховим огњиштима.

Он је навео да важну улогу у томе има Фонд за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону.

Као примјере конкретне подршке Србима у региону, он је навео финансирање рада бројних културно-умјетничких друштава, радио станица које емитују програм на српском језику, обнову споменика културе, као и учешће у промоцији и очувању српских националних вриједности.

"Такву подршку Покрајинска влада даје Србима у Републици Српској, Црној Гори, Северној Македонији, Хрватској, Словенији, Румунији и другим земљама. Свим срцем ћемо наставити да помажемо наш народ у региону да бисмо га оснажили и учврстили његове везе са матицом", нагласио је Мировић.

Он је са Србима из региона разговарао и о предстојећем Сајму завичаја, који се одржава у организацији Фонда за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, саопштио је Биро за односе с јавношћу.

Састанку у Покрајинској влади присуствовали су директор Фонда за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, предсједник Савеза Срба Словеније Владимир Кокановић, предсједник Српског националног савјета Црне Горе Момчило Вуксановић, предсједник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић.

Били су присутни и предсједник Националног савјета Срба у Сјеверној Македонији Гордана Јовић Стојковска, генерални секретар Српске заједнице у Сјеверној Македонији Емилија Тасић, посланик у Собрању Сјеверне Македоније Иван Стојиљковић, предсједник Заједничког вијећа општине Вуковар Дејан Дракулић, те Срђан Колар из тог вијећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана