Mirović: Nastavićemo pomagati Srbe u regionu

Srna
Foto: rtv.rs

NOVI SAD - Pokrajinska vlada u Vojvodini nastaviće da pomaže Srbima u regionu da očuvaju jezik, ćirilicu i kulturnu baštinu, poručio je predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji se danas sastao s predstavnicima Srba iz regiona.

Mirović je istakao da je Pokrajinska vlada veoma aktivna kada je riječ o podršci srpskim udruženjima i organizacijama u dijaspori, te da povećanjem izdvajanja za pomoć Srbima u regionu čini sve da ih zadrži na njihovim ognjištima.

On je naveo da važnu ulogu u tome ima Fond za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu.

Kao primjere konkretne podrške Srbima u regionu, on je naveo finansiranje rada brojnih kulturno-umjetničkih društava, radio stanica koje emituju program na srpskom jeziku, obnovu spomenika kulture, kao i učešće u promociji i očuvanju srpskih nacionalnih vrijednosti.

"Takvu podršku Pokrajinska vlada daje Srbima u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji i drugim zemljama. Svim srcem ćemo nastaviti da pomažemo naš narod u regionu da bismo ga osnažili i učvrstili njegove veze sa maticom", naglasio je Mirović.

On je sa Srbima iz regiona razgovarao i o predstojećem Sajmu zavičaja, koji se održava u organizaciji Fonda za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, saopštio je Biro za odnose s javnošću.

Sastanku u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su direktor Fonda za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, predsjednik Saveza Srba Slovenije Vladimir Kokanović, predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović, predsjednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjan Krstić.

Bili su prisutni i predsjednik Nacionalnog savjeta Srba u Sjevernoj Makedoniji Gordana Jović Stojkovska, generalni sekretar Srpske zajednice u Sjevernoj Makedoniji Emilija Tasić, poslanik u Sobranju Sjeverne Makedonije Ivan Stojiljković, predsjednik Zajedničkog vijeća opštine Vukovar Dejan Drakulić, te Srđan Kolar iz tog vijeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana