Министарство рударства поднијело пријаву због погибије рудара у руднику "Соко"

Танјуг
Министарство рударства поднијело пријаву због погибије рудара у руднику "Соко"

БЕОГРАД - Министарство рударства и енергетике поднијело је јутрос Вишем тужилаштву у Нишу кривичну пријаву против 14 особа, које сматра одговорним за несрећу у руднику "Соко" код Сокобање 1. априла у којој је погинуло осам, а повријеђено 20 рудара, изјавила је за Танјуг државни секретар Јованка Атанацковић.

-Кривичну пријаву поднијели смо за кривично дело тешко дело против опште сигурности људи и имовине, јер сматрамо да су осумњичена лица наведена у пријави одговорна за извршење овог тешког дела, с обзиром на то да се извођење радова обављало на основу неисправне и неважеће документације, због тога што је било чињења, али и нечињења супротно прописима, па је на жалост дошло до ове несреће - изјавила је Атанацковићева.

Навела је да Министарство сматра да постоје индиције да су осумњичени наручили технички рудаски пројекат који се ради на основу допунског и главног рударског пројекта, за које нису постојала одобрења Министарства рударства и енергетике или су та одобрења истекла.

-Такође, вршена је техничка контрола која није проверила све чињенице и која је тврдила да одобрења постоје, иако нису постојала - истакла је Атанацковићева.

Она је додала да су тужилаштву поднијете све инфорамције са документацијом коју посједује Министарство, са записником рударске инспекторке која је била на мјесту догађаја 1. априла ове године када се несрећа десила.

-Тражимо да се још један пут испитају све чињенице и околности и да то овог пута уради Више јавно тужилаштво у Нишу, с обзиром на то да дела која сам навела спадају у надлежности вишег тужилаштва. Ми смо о свему обавестили и Републичко тужилаштво, коме смо предали такође кривичну пријаву, како би и они били обавештени и пратили овај догађа и сматрамо да овај догађај заиста заслужује да добије своју епилог управо у највишим тужилачким инстранцама у Србији - рекла је државна секретарка.

Нагласила је да сматрају да кривична одговорност постоји, да постоје елементи кривичног дјела.

- О овоме нисмо раније говорили, јер смо чекали да најпре Основно тужилаштво у Алексинцу заврши свој посао - казала је Атанацковићева.

Подсјетила је да је Основно тужилаштво у Алексинцу крајем јула, након завршене истраге, донијело одлуку да нема основа за покретање кривичног поступка поводом несреће, али је додала како Министарство ипак сматра да то треба још једном да се испита и то у Вишем јавном тужилаштву у Нишу, коме је предата комплетна документација.

-Очекујемо да се правда испуни и да породице настрадалих, али и цела држава добију јасну слику о томе шта се догодило те ноћи и да ли ја баш тако да нико није крив, или ипак можда има елемената кривичног дела како Министартво сматра да постоји - рекла је Атанацковићева.

У руднику "Соко" код Сокобање обрушио се дио јаме. У несрећи је погинуло осам рудара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана