Министарство културе: Српску баштину скрнаве и руше, па лажно брину

Srna
Foto: AP

БЕОГРАД - Лажна брига за српско културно насљеђе на Косову и Метохији у јеку терора над српским народом доказује да безобзирност, подмуклост и лицемјерје Приштине немају границе јер деценијама скрнаве и руше ту баштину, саопштено је из Министарства културе Србије.

“Они који већ деценијама доследно и упорно харају, скрнаве, пале и руше културно наслеђе, а оно што не униште покушавају да преотму, сада глуме бригу за ту исту српску верску и културну баштину само како би прикрили огромне и гнусне злочине које су чинили и чине над њом”, наводе из Министарства културе.

Реагујући на поруку министра културе, омладине и спорта привремених институција Хајруле Чекуа о “опасној и штетној димензији кориштења имовине културног и вјерског насљеђа за злочине”, у Министарству културе су оцијенили да Приштина показују лажну бригу за српско културно насљеђе на Косову и Метохији.

Из Министарства истичу да посљедњи покушаји приштинских власти да фалсификују и отимају српско културно насљеђе постају посебно бизарни и апсурдни.

У саопштењу се наводи да се ти покушаји спроводе у оквиру систематског и свакодневног прогона Срба на Косову и Метохији убиствима, рањавањима, произвољним хапшењима и другим облицима притиска који добијају све снажнији замах и чији је једини циљ протјеривање Срба са вјековних огњишта.

“Србија неће дозволити да се оваква провидна обмана користи као још једно средство насиља над српском културном и верском баштином и српским народом у целини и наставиће са својим установама да, као и до сада, посвећено негује и обнавља споменике културе и верске објекте на Косову и Метохији”, истакли су из Министарства културе Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана