Ministarstvo kulture: Srpsku baštinu skrnave i ruše, pa lažno brinu

Srna
Foto: AP

BEOGRAD - Lažna briga za srpsko kulturno nasljeđe na Kosovu i Metohiji u jeku terora nad srpskim narodom dokazuje da bezobzirnost, podmuklost i licemjerje Prištine nemaju granice jer decenijama skrnave i ruše tu baštinu, saopšteno je iz Ministarstva kulture Srbije.

“Oni koji već decenijama dosledno i uporno haraju, skrnave, pale i ruše kulturno nasleđe, a ono što ne unište pokušavaju da preotmu, sada glume brigu za tu istu srpsku versku i kulturnu baštinu samo kako bi prikrili ogromne i gnusne zločine koje su činili i čine nad njom”, navode iz Ministarstva kulture.

Reagujući na poruku ministra kulture, omladine i sporta privremenih institucija Hajrule Čekua o “opasnoj i štetnoj dimenziji korištenja imovine kulturnog i vjerskog nasljeđa za zločine”, u Ministarstvu kulture su ocijenili da Priština pokazuju lažnu brigu za srpsko kulturno nasljeđe na Kosovu i Metohiji.

Iz Ministarstva ističu da posljednji pokušaji prištinskih vlasti da falsifikuju i otimaju srpsko kulturno nasljeđe postaju posebno bizarni i apsurdni.

U saopštenju se navodi da se ti pokušaji sprovode u okviru sistematskog i svakodnevnog progona Srba na Kosovu i Metohiji ubistvima, ranjavanjima, proizvoljnim hapšenjima i drugim oblicima pritiska koji dobijaju sve snažniji zamah i čiji je jedini cilj protjerivanje Srba sa vjekovnih ognjišta.

“Srbija neće dozvoliti da se ovakva providna obmana koristi kao još jedno sredstvo nasilja nad srpskom kulturnom i verskom baštinom i srpskim narodom u celini i nastaviće sa svojim ustanovama da, kao i do sada, posvećeno neguje i obnavlja spomenike kulture i verske objekte na Kosovu i Metohiji”, istakli su iz Ministarstva kulture Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana