Михајловић: Трансбалкански коридор је стратешки регионални пројекат

Срна
Михајловић: Трансбалкански коридор је стратешки регионални пројекат

БЕОГРАД - У Београду је данас потписан уговор за финансиранје изграднје једне од дионица Трансбалканског коридора за пренос електричне енергије - “Секције три”, за нови двоструки далековод Обреновац-Бајина Башта, вриједан 12,8 милиона евра.

Потписиванју је присуствовала министар рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић, која је рекла да је Трансбалкански коридор стратешки регионални пројекат и да је цилј Србије да буде транзитни коридор и у енергетици.

“Трансбалкански коридор је регионални пројекат од стратешког значаја који значи стабилност на тржишту електричне енергије не само у Србији, већ и у региону, у Румунији, Црној Гори, Италији”, рекла је она.

Михајловићева је навела да је укупна вриједност изграднје Трансбалканског коридора у Србији 157 милиона евра, а да је нјегова укупна дужина 321 километар, саопштено је из ресорног министарства.

“Секција за коју је данас потписан уговор, од Обреновца до Бајине Баште, дуга је 109 километара и укупне вредности близу 60 милиона евра, а остаје да се изгради још једна деоница, од Бајине Баште до границе са Црном Гором и границе са БиХ”, рекла је Михајловићева.

Она је додала да је важан цилј овог пројекта, осим сманјенја губитака на преносној мрежи, повезиванје Србије са регионом.

Уговор су потписали и министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић, директор “Електромреже Србије” Јелена Матејић и директор канцеларије нјемачке КфВ банке у Србији Рудигер Хартман, а потписиванју је присуствовао и амбасадор НЈемачке у Србији Томас Шиб.

Шеф сектора за сараднју у Делегацији ЕУ Ингве Енгстром рекао је да је до сада кроз Инвестициони оквир за западни Балкан, који комбинује финансиранје чланица ЕУ и међународних банака, уложено око 220 милиона евра само у Србију.

Он је напоменуо да укупна улагања кроз овај механизам у региону износе око 5,5 милијарди евра, и то у области саобраћаја, енергетике, заштите животне средине и дигиталне инфраструктуре.

“Овај механизам може много да помогне у развоју читавог региона, укључујући и Србију”, додао је он.

Вриједност инвестиције у “Секцију три” Транбалканског коридора износи 58,95 милиона евра и реализује се кроз зајам КФВ банке од 40 милиона евра, инвестициони грант Инвестиционог оквира за западни Балкан од 12,8 милиона евра. Преостали износ од 6,15 милиона евра обезбијеђен из техничке помоћи Инвестиционог оквира за западни Балкан и средстава “Електромреже Србије”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана