Mihajlović: Transbalkanski koridor je strateški regionalni projekat

Srna
Mihajlović: Transbalkanski koridor je strateški regionalni projekat

BEOGRAD - U Beogradu je danas potpisan ugovor za finansiranje izgradnje jedne od dionica Transbalkanskog koridora za prenos električne energije - “Sekcije tri”, za novi dvostruki dalekovod Obrenovac-Bajina Bašta, vrijedan 12,8 miliona evra.

Potpisivanju je prisustvovala ministar rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, koja je rekla da je Transbalkanski koridor strateški regionalni projekat i da je cilj Srbije da bude tranzitni koridor i u energetici.

“Transbalkanski koridor je regionalni projekat od strateškog značaja koji znači stabilnost na tržištu električne energije ne samo u Srbiji, već i u regionu, u Rumuniji, Crnoj Gori, Italiji”, rekla je ona.

Mihajlovićeva je navela da je ukupna vrijednost izgradnje Transbalkanskog koridora u Srbiji 157 miliona evra, a da je njegova ukupna dužina 321 kilometar, saopšteno je iz resornog ministarstva.

“Sekcija za koju je danas potpisan ugovor, od Obrenovca do Bajine Bašte, duga je 109 kilometara i ukupne vrednosti blizu 60 miliona evra, a ostaje da se izgradi još jedna deonica, od Bajine Bašte do granice sa Crnom Gorom i granice sa BiH”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je važan cilj ovog projekta, osim smanjenja gubitaka na prenosnoj mreži, povezivanje Srbije sa regionom.

Ugovor su potpisali i ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, direktor “Elektromreže Srbije” Jelena Matejić i direktor kancelarije njemačke KfV banke u Srbiji Rudiger Hartman, a potpisivanju je prisustvovao i ambasador NJemačke u Srbiji Tomas Šib.

Šef sektora za saradnju u Delegaciji EU Ingve Engstrom rekao je da je do sada kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan, koji kombinuje finansiranje članica EU i međunarodnih banaka, uloženo oko 220 miliona evra samo u Srbiju.

On je napomenuo da ukupna ulaganja kroz ovaj mehanizam u regionu iznose oko 5,5 milijardi evra, i to u oblasti saobraćaja, energetike, zaštite životne sredine i digitalne infrastrukture.

“Ovaj mehanizam može mnogo da pomogne u razvoju čitavog regiona, uključujući i Srbiju”, dodao je on.

Vrijednost investicije u “Sekciju tri” Tranbalkanskog koridora iznosi 58,95 miliona evra i realizuje se kroz zajam KFV banke od 40 miliona evra, investicioni grant Investicionog okvira za zapadni Balkan od 12,8 miliona evra. Preostali iznos od 6,15 miliona evra obezbijeđen iz tehničke pomoći Investicionog okvira za zapadni Balkan i sredstava “Elektromreže Srbije”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana