Михајловић: Српској енергетици потребан заокрет

Танјуг
Михајловић: Српској енергетици потребан заокрет

БЕОГРАД - Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, изјавила је да је српској енергетици потребан заокрет и да од тога колико се буде улагало у нове капацитете и регионално повезивање зависи развој привреде и читавог друштва.

Она је поновила да „Електропривреда Србије“ треба да буде најјаче предузеће у земљи и да су инвестиције једини пут ка одрживој енергетици.

„Свакодневно радимо на томе да обезбедимо довољно енергије и енергената за привреду и домаћинства и да се спремимо за предстојећу зиму. Све што је могло смо урадили и радимо и даље и прилично смо спремни у односу на све факторе који зависе од нас. Нажалост, и даље одвајамо огроман новац за увоз електричне енергије, а ако у нечему можемо да будемо потпуно независни и самодовољни и да извозимо струју, као што би био случај да се другачије управљало „Електропривредом Србије“", рекла је Михајловић за Јуроњуз.

Она је указала да је због лошег руковођења, због тога што није било инвестирања, држава дала стотине милиона евра за увоз струје.

"Због тога нам је потребан заокрет у енергетици, јер то није питање једног министра или министарства, већ читавог друштва. Нема више разговора о томе да су нам потребне нове ТЕ, већ морамо да улажемо у ОИЕ, РХЕ и да имамо довољно енергије из зелених извора. Да имамо одрживу енергетику и здравију животну средину“, рекла је Михајловић, саопштило је ресорно министарство.

Говорећи о најављеном поскупљењу струје, она је поновила да то није због губитака ЕПС-а, већ због чињенице да су све компоненте за производњу струје на тржишту поскупеле.

„ЕПС може да се опорави само инвестицијама у постојећа и нова поља и оно што је кључно - у нове капацитете, пре свега оне који за производњу енергије користе ОИЕ", напоменла је Михајловић.

Она је истакла да је то приоритет српске енергетске политике, као и повезивање са државама у региону.

"Оно на чему интензивно радимо јесте завршетак гасне интерконекције са Бугарском и када буде све завршено у септембру наредне године, добићемо могућност набавке гаса из Александрополиса, односно ЛНГ терминала, као и из Азербејџана. Када имамо више добављача, то аутоматски повећава безбедност државе, јер није добро да зависимо само од једног добављача, која год то земља била", рекла је она.

Каже и да желимо да се повезујемо не само у гасном сектору, већ и у високонапонској мрежи, и са Хрватском, Северном Македонијом, БиХ, Румунијом, јер желимо да будемо транзитна рута и у енергетици, као што смо у саобраћају. "Инвестиције у високонапонској мрежи биле су споре и недовољне, по 10 година смо градили далеководе, што је велика штета, али и то је област коју желимо да мењамо и један од приоритета енергетске политике“, рекла је Михајловић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана