Михајловић: Српски народ никада неће заборавити своје жртве

Срна
Михајловић: Српски народ никада неће заборавити своје жртве

БЕОГРАД - Потпредсједник Владе Србије Зорана Михајловић је, поводом 25 године од хрватске војне акције "Олуја", рекла да српски народ никад неће заборавити своје жртве, али да је важно да Србија и Хрватска за будућност траже другачије путеве од оних из прошлости и граде добре односе као сусједи.

Михајловићева је навела да Србија неће дозволити да се избрише сјећање на хиљаде убијених и више од 250.000 прогнаних Срба у злочиначкој акцији "Олуја".

- То је најмање што можемо да урадимо за све који су изгубили живот или су били приморани да напусте своје домове само због тога што припадају српском народу. То сећање нас и обавезује да покушавамо да градимо другачије односе са Хрватском, како бисмо у нашем региону створили услове за мирну и стабилну будућност - каже Михајловићева.

Она је истакла да, нажалост, обиљежавање "Олује" сваке године изнова подијели јер се у Хрватској слави побједа, док се у Србији сећају убијених, несталих и прогнаних Срба, саопштено је из кабинета потпредсједника Владе Србије.

- Али, то не сме да нас обесхрабри да, због будућности, тежимо приближавању, бољој сарадњи између суседа и покушамо да решавамо отворена питања. Па, иако можда још дуго нећемо моћи да се сагласимо око прошлости, имамо довољно разлога да радимо заједно на једној другачијој будућности за две земље и регион у целини - наводи Михајловићева.
Војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олуја" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана