Mihajlović: Srpski narod nikada neće zaboraviti svoje žrtve

Srna
Mihajlović: Srpski narod nikada neće zaboraviti svoje žrtve

BEOGRAD - Potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović je, povodom 25 godine od hrvatske vojne akcije "Oluja", rekla da srpski narod nikad neće zaboraviti svoje žrtve, ali da je važno da Srbija i Hrvatska za budućnost traže drugačije puteve od onih iz prošlosti i grade dobre odnose kao susjedi.

Mihajlovićeva je navela da Srbija neće dozvoliti da se izbriše sjećanje na hiljade ubijenih i više od 250.000 prognanih Srba u zločinačkoj akciji "Oluja".

- To je najmanje što možemo da uradimo za sve koji su izgubili život ili su bili primorani da napuste svoje domove samo zbog toga što pripadaju srpskom narodu. To sećanje nas i obavezuje da pokušavamo da gradimo drugačije odnose sa Hrvatskom, kako bismo u našem regionu stvorili uslove za mirnu i stabilnu budućnost - kaže Mihajlovićeva.

Ona je istakla da, nažalost, obilježavanje "Oluje" svake godine iznova podijeli jer se u Hrvatskoj slavi pobjeda, dok se u Srbiji sećaju ubijenih, nestalih i prognanih Srba, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Vlade Srbije.

- Ali, to ne sme da nas obeshrabri da, zbog budućnosti, težimo približavanju, boljoj saradnji između suseda i pokušamo da rešavamo otvorena pitanja. Pa, iako možda još dugo nećemo moći da se saglasimo oko prošlosti, imamo dovoljno razloga da radimo zajedno na jednoj drugačijoj budućnosti za dve zemlje i region u celini - navodi Mihajlovićeva.
Vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluja" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana