Михајловић: Планирани пројекти вриједни 17 милијарди евра

Срна
Михајловић: Планирани пројекти вриједни 17 милијарди евра

БЕОГРАД - Министар рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић изјавила је данас да план инвестиција у рударству и енергетици обухвата пројекте вриједне 17 милијарди евра.

Она је рекла да је кључ будућности у енергетској безбједности за коју Србија мора да се припреми, јер ће енергија сунца, вјетра и зелени водоник тек имати значајну улогу, због чега земља мора да “ускочи у воз зелене енергетске транзиције”.

Михајловићева је истакла да ће због енергетске стабилности бити потребне и нове гасне електране, реверзибилне хидроелектране, складишта енергије, као и велика енергетска постројења, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

Према њеним ријечима, енергетска транзија не значи да ће се Србија преко ноћи одрећи других енергетских капацитета, нити да ће престати да улаже у њих, тим прије што у посљедњих 30 година није изграђена ниједна велика хидроцентрала или термоелектрана.

Указујући на значај енергетске ефикасности, Михајловићева је навела да се у Србији годишње “баци кроз прозор” цјелокупна производња једне термоелектране зато што је потрошња енергије четири пута већа од просјека ЕУ.

“Ако наставимо са улагањима, за три године може се очекивати да потрошњу електричне и топлотне енергије у Србији смањимо за око 20 одсто”, нагласила је Михајловићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана