Mihajlović: Planirani projekti vrijedni 17 milijardi evra

Srna
Mihajlović: Planirani projekti vrijedni 17 milijardi evra

BEOGRAD - Ministar rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da plan investicija u rudarstvu i energetici obuhvata projekte vrijedne 17 milijardi evra.

Ona je rekla da je ključ budućnosti u energetskoj bezbjednosti za koju Srbija mora da se pripremi, jer će energija sunca, vjetra i zeleni vodonik tek imati značajnu ulogu, zbog čega zemlja mora da “uskoči u voz zelene energetske tranzicije”.

Mihajlovićeva je istakla da će zbog energetske stabilnosti biti potrebne i nove gasne elektrane, reverzibilne hidroelektrane, skladišta energije, kao i velika energetska postrojenja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Prema njenim riječima, energetska tranzija ne znači da će se Srbija preko noći odreći drugih energetskih kapaciteta, niti da će prestati da ulaže u njih, tim prije što u posljednjih 30 godina nije izgrađena nijedna velika hidrocentrala ili termoelektrana.

Ukazujući na značaj energetske efikasnosti, Mihajlovićeva je navela da se u Srbiji godišnje “baci kroz prozor” cjelokupna proizvodnja jedne termoelektrane zato što je potrošnja energije četiri puta veća od prosjeka EU.

“Ako nastavimo sa ulaganjima, za tri godine može se očekivati da potrošnju električne i toplotne energije u Srbiji smanjimo za oko 20 odsto”, naglasila je Mihajlovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana