Марко Ђурић за Глас Српске: Братска љубав из Српске даје снагу нашем народу на Косову

Драгана Орловић
Марко Ђурић за Глас Српске: Братска љубав из Српске даје снагу нашем народу на Косову

Чињеница да народ и политички врх у Републици Српској добро схватају да је питање Косова и Метохије не само прворазредно идентитетско питање свих Срба, где год да они живе, даје ми наду да смо као народ способни да из ове изнурујуће борбе изађемо као победници.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

- Сваки осврт на присуство Српске на КиМ морам да заокружим најискренијим и најдубљим изразом захвалности Милораду Арлову, чије је присуство на терену незамењиво. Сваке године велики број наше деце борави у Српској. Редовне су и добротворне акције и помоћ разним установама од стране општина из РС. Све то помаже нашем народу да истраје у борби за опстанак на вековним огњиштима и представља потврду братске љубави и слоге - рекао је Ђурић.

ГЛАС: Како коментаришете одлуку Приштине да забрани улазак српским званичницима на КиМ?

ЂУРИЋ: Приштина је ушла у фазу систематског кршења готово свих споразума из Брисела, али и других споразума, попут Цефте. Више од шест година одбија да преузме кораке у правцу формирања Заједнице српских општина. Увела су и таксе од 100 одсто на производе из централне Србије и БиХ. Формирали су и војску супротно Резолуцији 1244 и војно-техничком споразуму из Куманова.

Мени су до сада небројено пута ускратили сагласност за посете, иако ми њихова сагласност није ни потребна. Реч је о најогољенијој демонстрацији силе. Приштина не демонстрира на тај начин своју силу, већ се размеће туђом снагом. Такво самовољно понашање је негација сваког дијалога и настојања да се несугласице решавају мирним и дипломатским средствима.

ГЛАС: Колико у цијелој тој ситуацији може и требало би да реагује међународна заједница?

ЂУРИЋ: Европска унија је заокупљена својим проблемима. У САД постоји очито несинхронизованост и несклад између председничке администрације и такозване “дубоке државе”.

На терену делују и неке државе које имају сасвим специфичне интересе на Западном Балкану. У том сложеном механизму утицаја преламају се геополитичке напетости. Али тако је одувек било. Зато је пресудно питање, шта су спремни да учине Србија и српски народ. Треба да будемо сложнији и мудрији него икада у историји. Александар Вучић и Милорад  Додик, кључни српски политички лидери у региону, то веома добро разумеју. 

ГЛАС: Како коментаришете хајку на функционере Српске листе? 

ЂУРИЋ: Реч је о функционерима Српске листе, странке која има готово једногласну подршку Срба на Косову. Реч је о људима који су најнепосреднији актери заштите српских интереса у нашој јужној покрајини. Напад на њих је порука Србима да нико осим Албанаца нема право да се пита ни о чему на самопроглашеном Косову, и да се српском народу политичка права гарантују само у декоративне сврхе.

Поступак против Тодосијевића води се због вербалног деликта, односно због тога што се усудио да каже да Срби никада неће прихватити фалсификовану албанску верзију историје, чиме се сваком Србину шаље порука да може постати жртва таквог вида правног насиља.

Радоичић се, са друге стране, на удару Приштине нашао у склопу дуготрајне кампање чији је циљ да се на северу КиМ затре свако семе отпора и онемогући самоорганизовање српског народа. Такође, Радоичић је жртва лова на вештице, у којем примарна мета није он већ политички естаблишмент у Београду. Реч је о прљавом пропагандном рату, који се води најбруталнијим средствима каквих се ни Енвер Хоџа не би постидео.  

ГЛАС: Приштинске власти очигледно на све начине желе да изолују и “исијеку” Србе од остатка Србије.

ЂУРИЋ: Очито је на снази покушај да се креира ново стање на терену, да се Београду избије сваки адут у дијалогу о будућности наше јужне покрајине. Реалност је да од 1999. године Приштина није успела да успостави ефективну контролу над севером КиМ, јер Срби који тамо живе на то не пристају. Они себе доживљавају делом Србије. Нема те специјалне полиције која ће их пендрецима и сузавцима натерати да се осећају другачије. Приштина је решила да уведе најширу лепезу притисака, како би их застрашила, онеспокојила, учинила малодушним и неспремним за сваки даљи отпор. Али узалуд.

ГЛАС: Изјавили сте много пута до сада да ће Србија наћи начин да заштити српски народ на КиМ. Како?

ЂУРИЋ: Наша порука је била јасна и недвосмислена - у случају да физички опстанак нашег народа на Косову буде угрожен, Србија ће наћи начин да га заштити. Мислим да смо били довољно јасни, и да су поруку разумели и у Приштини и у неким светским престоницама из којих Албанцима стиже подршка. Српски народ више неће бити жртва “Олуја”и “Бљескова”. Србија то гарантује. Сигуран сам да су поруке председника Вучића, када је реч о нашој спремности да бранимо Србе на Косову,  схваћене са озбиљношћу и у Приштини, и у иностранству.

ГЛАС: Да ли су на помолу нови заједнички пројекти са Српском?

ЂУРИЋ: Србија и Српска имају специјалне везе, и те везе нису ствар параграфа неког међународног документа. Оне проистичу из нашег интегралног поимања националног идентитета и нашег заједничког положаја у региону и свету. Природно је да тај осећај заједништва буде крунисан и конкретном политичком, економском и сваком другом сарадњом, која ће бити све видљивија и интензивнија. Сваки мост преко Дрине, свака нова саобраћајница која нас повезује и сваки заједнички пројекат потврда је да смо као народ једно, и да нам је будућност заједничка. 

Србни на Косову неће бити гладни

ГЛАС: Ситуација са снабдијевањем Срба на сјеверу КиМ основним животним намирницама и даље је веома тешка. Да ли успијевате и на који начин да их доставите?

ЂУРИЋ: Приштина, упркос дводневном протесту упозорења добављача и власника продавница на северу КиМ, није одустала од настојања да херметички затвори тај део наше јужне покрајине. Контроле и блокаде путева на северу су и даље ригорозне, и уз велике потешкоће успевамо да колико-толико опскрбимо наше сународнике. Не питајте ме како. Председник Вучић је рекао да наш народ неће бити гладан и жедан, и треба му веровати на реч.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана