Marko Đurić za Glas Srpske: Bratska ljubav iz Srpske daje snagu našem narodu na Kosovu

Dragana Orlović
Marko Đurić za Glas Srpske: Bratska ljubav iz Srpske daje snagu našem narodu na Kosovu

Činjenica da narod i politički vrh u Republici Srpskoj dobro shvataju da je pitanje Kosova i Metohije ne samo prvorazredno identitetsko pitanje svih Srba, gde god da oni žive, daje mi nadu da smo kao narod sposobni da iz ove iznurujuće borbe izađemo kao pobednici.

Rekao je to u intervjuu za “Glas Srpske” direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

- Svaki osvrt na prisustvo Srpske na KiM moram da zaokružim najiskrenijim i najdubljim izrazom zahvalnosti Miloradu Arlovu, čije je prisustvo na terenu nezamenjivo. Svake godine veliki broj naše dece boravi u Srpskoj. Redovne su i dobrotvorne akcije i pomoć raznim ustanovama od strane opština iz RS. Sve to pomaže našem narodu da istraje u borbi za opstanak na vekovnim ognjištima i predstavlja potvrdu bratske ljubavi i sloge - rekao je Đurić.

GLAS: Kako komentarišete odluku Prištine da zabrani ulazak srpskim zvaničnicima na KiM?

ĐURIĆ: Priština je ušla u fazu sistematskog kršenja gotovo svih sporazuma iz Brisela, ali i drugih sporazuma, poput Cefte. Više od šest godina odbija da preuzme korake u pravcu formiranja Zajednice srpskih opština. Uvela su i takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH. Formirali su i vojsku suprotno Rezoluciji 1244 i vojno-tehničkom sporazumu iz Kumanova.

Meni su do sada nebrojeno puta uskratili saglasnost za posete, iako mi njihova saglasnost nije ni potrebna. Reč je o najogoljenijoj demonstraciji sile. Priština ne demonstrira na taj način svoju silu, već se razmeće tuđom snagom. Takvo samovoljno ponašanje je negacija svakog dijaloga i nastojanja da se nesuglasice rešavaju mirnim i diplomatskim sredstvima.

GLAS: Koliko u cijeloj toj situaciji može i trebalo bi da reaguje međunarodna zajednica?

ĐURIĆ: Evropska unija je zaokupljena svojim problemima. U SAD postoji očito nesinhronizovanost i nesklad između predsedničke administracije i takozvane “duboke države”.

Na terenu deluju i neke države koje imaju sasvim specifične interese na Zapadnom Balkanu. U tom složenom mehanizmu uticaja prelamaju se geopolitičke napetosti. Ali tako je oduvek bilo. Zato je presudno pitanje, šta su spremni da učine Srbija i srpski narod. Treba da budemo složniji i mudriji nego ikada u istoriji. Aleksandar Vučić i Milorad  Dodik, ključni srpski politički lideri u regionu, to veoma dobro razumeju. 

GLAS: Kako komentarišete hajku na funkcionere Srpske liste? 

ĐURIĆ: Reč je o funkcionerima Srpske liste, stranke koja ima gotovo jednoglasnu podršku Srba na Kosovu. Reč je o ljudima koji su najneposredniji akteri zaštite srpskih interesa u našoj južnoj pokrajini. Napad na njih je poruka Srbima da niko osim Albanaca nema pravo da se pita ni o čemu na samoproglašenom Kosovu, i da se srpskom narodu politička prava garantuju samo u dekorativne svrhe.

Postupak protiv Todosijevića vodi se zbog verbalnog delikta, odnosno zbog toga što se usudio da kaže da Srbi nikada neće prihvatiti falsifikovanu albansku verziju istorije, čime se svakom Srbinu šalje poruka da može postati žrtva takvog vida pravnog nasilja.

Radoičić se, sa druge strane, na udaru Prištine našao u sklopu dugotrajne kampanje čiji je cilj da se na severu KiM zatre svako seme otpora i onemogući samoorganizovanje srpskog naroda. Takođe, Radoičić je žrtva lova na veštice, u kojem primarna meta nije on već politički establišment u Beogradu. Reč je o prljavom propagandnom ratu, koji se vodi najbrutalnijim sredstvima kakvih se ni Enver Hodža ne bi postideo.  

GLAS: Prištinske vlasti očigledno na sve načine žele da izoluju i “isijeku” Srbe od ostatka Srbije.

ĐURIĆ: Očito je na snazi pokušaj da se kreira novo stanje na terenu, da se Beogradu izbije svaki adut u dijalogu o budućnosti naše južne pokrajine. Realnost je da od 1999. godine Priština nije uspela da uspostavi efektivnu kontrolu nad severom KiM, jer Srbi koji tamo žive na to ne pristaju. Oni sebe doživljavaju delom Srbije. Nema te specijalne policije koja će ih pendrecima i suzavcima naterati da se osećaju drugačije. Priština je rešila da uvede najširu lepezu pritisaka, kako bi ih zastrašila, onespokojila, učinila malodušnim i nespremnim za svaki dalji otpor. Ali uzalud.

GLAS: Izjavili ste mnogo puta do sada da će Srbija naći način da zaštiti srpski narod na KiM. Kako?

ĐURIĆ: Naša poruka je bila jasna i nedvosmislena - u slučaju da fizički opstanak našeg naroda na Kosovu bude ugrožen, Srbija će naći način da ga zaštiti. Mislim da smo bili dovoljno jasni, i da su poruku razumeli i u Prištini i u nekim svetskim prestonicama iz kojih Albancima stiže podrška. Srpski narod više neće biti žrtva “Oluja”i “Bljeskova”. Srbija to garantuje. Siguran sam da su poruke predsednika Vučića, kada je reč o našoj spremnosti da branimo Srbe na Kosovu,  shvaćene sa ozbiljnošću i u Prištini, i u inostranstvu.

GLAS: Da li su na pomolu novi zajednički projekti sa Srpskom?

ĐURIĆ: Srbija i Srpska imaju specijalne veze, i te veze nisu stvar paragrafa nekog međunarodnog dokumenta. One proističu iz našeg integralnog poimanja nacionalnog identiteta i našeg zajedničkog položaja u regionu i svetu. Prirodno je da taj osećaj zajedništva bude krunisan i konkretnom političkom, ekonomskom i svakom drugom saradnjom, koja će biti sve vidljivija i intenzivnija. Svaki most preko Drine, svaka nova saobraćajnica koja nas povezuje i svaki zajednički projekat potvrda je da smo kao narod jedno, i da nam je budućnost zajednička. 

Srbni na Kosovu neće biti gladni

GLAS: Situacija sa snabdijevanjem Srba na sjeveru KiM osnovnim životnim namirnicama i dalje je veoma teška. Da li uspijevate i na koji način da ih dostavite?

ĐURIĆ: Priština, uprkos dvodnevnom protestu upozorenja dobavljača i vlasnika prodavnica na severu KiM, nije odustala od nastojanja da hermetički zatvori taj deo naše južne pokrajine. Kontrole i blokade puteva na severu su i dalje rigorozne, i uz velike poteškoće uspevamo da koliko-toliko opskrbimo naše sunarodnike. Ne pitajte me kako. Predsednik Vučić je rekao da naš narod neće biti gladan i žedan, i treba mu verovati na reč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana