Марко Чадеж: Креће највећа акција привлачења инвестиција на западни Балкан

Срна
Марко Чадеж: Креће највећа акција привлачења инвестиција на западни Балкан

БЕОГРАД - Привреда западног Балкана, предвођена заједничком регионалном комором креће у до сада највећу акцију за привлачење инвестиција, договорено је данас на састанку Управног одбора Коморског инвестиционог форума у Београду.

Циљ ове акције је да се што боље искористи велика шанса за развој шест економија региона у пост-ковид периоду.

Привреде западног Балкана заједно ће представити потенцијале региона на свјетским манифестацијама као што су “Дубаи експо”, “Чајна интернешнел импорт експо и Самит о западном Балкану у Берлину, саопштено је из Привредне коморе Србије /ПКС/.

Марко Чадеж, предсједник Привредне коморе Србије /ПКС/ и Коморског инвестиционог форума, рекао је да шест привредних комора економија западног Балкана увелико ради на припреми до сада најинтензивније акције привлачења инвестиција у овај регион.

“Увелико се ради на промовисању региона као инвестиционе дестинације и промоцији извоза наших производа на важна светска тржишта”, истакао је Чадеж, након сједнице Управног одбора Коморског инвестиционог форума.

Он је рекао да се планира заједнички наступ у оквиру сајма увоза и извоза у Шангају, као и да ће привредницима региона бити на располагању простор за сусрете са инвеститорима из цијелог свијета у слободној зони “Дубаи саут” у Уједињенима Арапским Емиратима током трајања Свјетске изложбе “Дубаи експо”, од октобра ове до марта сљедеће године.

Чадеж је рекао да ће се у тој зони из мјесеца у мјесец представљати регионалне компаније, а имаће и прилику да се повезују са свјетским фирмама у сектору туризма и услуга, машинске, аутомобилске, авио-индустрије, затим ИТ и сектору пољопривреде и прехрамбених производа.

У оквиру Регионалне коморе биће формирана посебна јединица - Одјељење за привлачење инвестиција и промоцију извоза привреда региона, а на челу овог одјељења биће Данило Цицмил, савјетник предсједника Србије за инвестиције.

“Надамо се да ћемо заједно бити јачи и направити добре послове”, поручио је Чадеж, те додао да су све економије региона појединачно мале, али да као заједнички економски регион западног Балкана имају велики потенцијал.

Коморски инвестициони форум западнобалканске шесторке представља асоцијацију привредних комора Црне Горе, Србије, БиХ, Албаније, Косова и Метохије и Сјеверне Македоније којом је 2017. године успостављена платформа с циљем да се артикулише глас пословних заједница западног Балкана, олакшају међусобни контакти и промовише регион као јединствена инвестициона дестинација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана