Marko Čadež: Kreće najveća akcija privlačenja investicija na zapadni Balkan

Srna
Marko Čadež: Kreće najveća akcija privlačenja investicija na zapadni Balkan

BEOGRAD - Privreda zapadnog Balkana, predvođena zajedničkom regionalnom komorom kreće u do sada najveću akciju za privlačenje investicija, dogovoreno je danas na sastanku Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma u Beogradu.

Cilj ove akcije je da se što bolje iskoristi velika šansa za razvoj šest ekonomija regiona u post-kovid periodu.

Privrede zapadnog Balkana zajedno će predstaviti potencijale regiona na svjetskim manifestacijama kao što su “Dubai ekspo”, “Čajna internešnel import ekspo i Samit o zapadnom Balkanu u Berlinu, saopšteno je iz Privredne komore Srbije /PKS/.

Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije /PKS/ i Komorskog investicionog foruma, rekao je da šest privrednih komora ekonomija zapadnog Balkana uveliko radi na pripremi do sada najintenzivnije akcije privlačenja investicija u ovaj region.

“Uveliko se radi na promovisanju regiona kao investicione destinacije i promociji izvoza naših proizvoda na važna svetska tržišta”, istakao je Čadež, nakon sjednice Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma.

On je rekao da se planira zajednički nastup u okviru sajma uvoza i izvoza u Šangaju, kao i da će privrednicima regiona biti na raspolaganju prostor za susrete sa investitorima iz cijelog svijeta u slobodnoj zoni “Dubai saut” u Ujedinjenima Arapskim Emiratima tokom trajanja Svjetske izložbe “Dubai ekspo”, od oktobra ove do marta sljedeće godine.

Čadež je rekao da će se u toj zoni iz mjeseca u mjesec predstavljati regionalne kompanije, a imaće i priliku da se povezuju sa svjetskim firmama u sektoru turizma i usluga, mašinske, automobilske, avio-industrije, zatim IT i sektoru poljoprivrede i prehrambenih proizvoda.

U okviru Regionalne komore biće formirana posebna jedinica - Odjeljenje za privlačenje investicija i promociju izvoza privreda regiona, a na čelu ovog odjeljenja biće Danilo Cicmil, savjetnik predsjednika Srbije za investicije.

“Nadamo se da ćemo zajedno biti jači i napraviti dobre poslove”, poručio je Čadež, te dodao da su sve ekonomije regiona pojedinačno male, ali da kao zajednički ekonomski region zapadnog Balkana imaju veliki potencijal.

Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke predstavlja asocijaciju privrednih komora Crne Gore, Srbije, BiH, Albanije, Kosova i Metohije i Sjeverne Makedonije kojom je 2017. godine uspostavljena platforma s ciljem da se artikuliše glas poslovnih zajednica zapadnog Balkana, olakšaju međusobni kontakti i promoviše region kao jedinstvena investiciona destinacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana