Мали: Пун сам оптимизма, прогнозе упућују на то

ГС
Мали: Пун сам оптимизма, прогнозе упућују на то

Врање - Министар финансија Синиша Мали изјавио је да су предвиђања међународних финансијских институција о расту српске привреде много боља него за друге земље.

“Пун сам оптизмизма”, рекао је Мали и додао да оптимизам гради на стању ствари, али и на прогнозама ММФ и Светске банке.

У прилог томе је навео да је Француска данас објавила да ће пад њиховог БДП-а ове године бити 11 одсто, да Енглеска очекује пад од око 15 одсто, а Хрватска око 10 одсто.

“За Србију кажу биће минус три, а ми кажемо да ћемо бити можда и на нули јер нам је привреда постављена на прави начин”, рекао је Мали новинарима у Врању.

Подсјетио је да смо послије свега неколико дана од почетка кризе због вируса корона имали предузећа која праве заштитне маске, да је направљен респиратор…

“Када се то десило да је наша економија била толико способна да одговара на кризу на такав начин и да још држава додатно покаже колико је важан фактор стабилности да, када је криза, можете на њу да се ослоните”, навео је Мали.

Рекао је да то никада раније није био случај и истакао да се зато са пуно отпимизма, у разговору са привредницима, разматра шта и како још треба да се уради да би се остварио раст БДП-а за ову годину.

Истакао је да се Србија на прави начин позиционира као озбиљан партнер и за стране директне инвестиције и подсјетио да је у првом кварталу ове године било више од 820 милиона евра директних инвестиција у нашу земљу.

“Бољи смо него прошле године, иако је била криза. Ниједан инвеститор није отказао или одложио свој долазак и отварање фабрике у нашој земљи за ову годину. То нам даје за право да будемо оптимисти да ћемо по питању раста наше привреде, економије, БДП-а бити први или међу топ три земље у Европи у 2020. години”, додао је Мали.
(Б92)
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана