Mali: Pun sam optimizma, prognoze upućuju na to

GS
Mali: Pun sam optimizma, prognoze upućuju na to

Vranje - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su predviđanja međunarodnih finansijskih institucija o rastu srpske privrede mnogo bolja nego za druge zemlje.

“Pun sam optizmizma”, rekao je Mali i dodao da optimizam gradi na stanju stvari, ali i na prognozama MMF i Svetske banke.

U prilog tome je naveo da je Francuska danas objavila da će pad njihovog BDP-a ove godine biti 11 odsto, da Engleska očekuje pad od oko 15 odsto, a Hrvatska oko 10 odsto.

“Za Srbiju kažu biće minus tri, a mi kažemo da ćemo biti možda i na nuli jer nam je privreda postavljena na pravi način”, rekao je Mali novinarima u Vranju.

Podsjetio je da smo poslije svega nekoliko dana od početka krize zbog virusa korona imali preduzeća koja prave zaštitne maske, da je napravljen respirator…

“Kada se to desilo da je naša ekonomija bila toliko sposobna da odgovara na krizu na takav način i da još država dodatno pokaže koliko je važan faktor stabilnosti da, kada je kriza, možete na nju da se oslonite”, naveo je Mali.

Rekao je da to nikada ranije nije bio slučaj i istakao da se zato sa puno otpimizma, u razgovoru sa privrednicima, razmatra šta i kako još treba da se uradi da bi se ostvario rast BDP-a za ovu godinu.

Istakao je da se Srbija na pravi način pozicionira kao ozbiljan partner i za strane direktne investicije i podsjetio da je u prvom kvartalu ove godine bilo više od 820 miliona evra direktnih investicija u našu zemlju.

“Bolji smo nego prošle godine, iako je bila kriza. Nijedan investitor nije otkazao ili odložio svoj dolazak i otvaranje fabrike u našoj zemlji za ovu godinu. To nam daje za pravo da budemo optimisti da ćemo po pitanju rasta naše privrede, ekonomije, BDP-a biti prvi ili među top tri zemlje u Evropi u 2020. godini”, dodao je Mali.
(B92)
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana