Мађарска одбранила одлуку да дозволи транзит руских војних возила за Србију

Агенције
Мађарска одбранила одлуку да дозволи транзит руских војних возила за Србију

Будимпешта - Мађарска влада одбранила је своју одлуку да дозволи транзит руских војних возила за Србију кроз свој ваздушни простор, упркос санкцијама ЕУ, наводећи да терет није превезен у војном авиону, већ у цивилном, за који није потребна посебна дозвола, пише politico.eu.

Након што је Румунија блокирала руску пошиљку војних возила Србији, Русија је испоручила 10 оклопних патролних возила у војну базу у Србији, дио ширег пакета војне помоћи за балканску земљу, авионом који је превозио терет који је пролазио кроз мађарски ваздушни простор, наводи се у тексту.

Шеф кабинета мађарског премијера Виктора Орбана, Гергељ Гуљаш, рекао је новинарима у сриједу да је авионској пошиљци дозвољено да прође кроз мађарски ваздушни простор, јер се терет не превози у војном авиону, већ у цивилном, за који није потребна посебна дозвола.

“Наравно, добијамо обавјештења о цивилном авиону који улази у мађарски ваздушни простор, али то је протоколарно обавјештење, које само треба да се прими”, рекао је Гуљаш и додао да би због географских разлога руски терет такође морао да лети кроз Пољску и Словачку.

У петак је румунско министарство иностраних послова саопштило да је блокирало већу пошиљку тенкова и оклопних возила из Русије у Србију дуж свог дијела Дунава, позивајући се на ембарго ЕУ.

Након “случаја Крим”, 2014. године, ЕУ је увела ембарго на трговину оружјем са Русијом, као и забрану извоза такозване робе двоструке намјене која се може користити у војне и цивилне сврхе.

Портпарол ЕУ је изјавио да су видјели извјештаје, као и да је “без коментарисања појединости, примена рестриктивних мера ЕУ - одговорност држава чланица ЕУ”, преноси Поитицо.еу.

Пошиљка десет извиђачких возила БРДМ-2 стигла је прошле недјеље у војну базу у Нишу, према извјештајима локалних медија.

Политико наводи да се мађарска влада, која одржава блиске везе са Кремљом, веома залаже за своје балканске сусједе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана