Mađarska odbranila odluku da dozvoli tranzit ruskih vojnih vozila za Srbiju

Agencije
Mađarska odbranila odluku da dozvoli tranzit ruskih vojnih vozila za Srbiju

Budimpešta - Mađarska vlada odbranila je svoju odluku da dozvoli tranzit ruskih vojnih vozila za Srbiju kroz svoj vazdušni prostor, uprkos sankcijama EU, navodeći da teret nije prevezen u vojnom avionu, već u civilnom, za koji nije potrebna posebna dozvola, piše politico.eu.

Nakon što je Rumunija blokirala rusku pošiljku vojnih vozila Srbiji, Rusija je isporučila 10 oklopnih patrolnih vozila u vojnu bazu u Srbiji, dio šireg paketa vojne pomoći za balkansku zemlju, avionom koji je prevozio teret koji je prolazio kroz mađarski vazdušni prostor, navodi se u tekstu.

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, Gergelj Guljaš, rekao je novinarima u srijedu da je avionskoj pošiljci dozvoljeno da prođe kroz mađarski vazdušni prostor, jer se teret ne prevozi u vojnom avionu, već u civilnom, za koji nije potrebna posebna dozvola.

“Naravno, dobijamo obavještenja o civilnom avionu koji ulazi u mađarski vazdušni prostor, ali to je protokolarno obavještenje, koje samo treba da se primi”, rekao je Guljaš i dodao da bi zbog geografskih razloga ruski teret takođe morao da leti kroz Poljsku i Slovačku.

U petak je rumunsko ministarstvo inostranih poslova saopštilo da je blokiralo veću pošiljku tenkova i oklopnih vozila iz Rusije u Srbiju duž svog dijela Dunava, pozivajući se na embargo EU.

Nakon “slučaja Krim”, 2014. godine, EU je uvela embargo na trgovinu oružjem sa Rusijom, kao i zabranu izvoza takozvane robe dvostruke namjene koja se može koristiti u vojne i civilne svrhe.

Portparol EU je izjavio da su vidjeli izvještaje, kao i da je “bez komentarisanja pojedinosti, primena restriktivnih mera EU - odgovornost država članica EU”, prenosi Poitico.eu.

Pošiljka deset izviđačkih vozila BRDM-2 stigla je prošle nedjelje u vojnu bazu u Nišu, prema izvještajima lokalnih medija.

Politiko navodi da se mađarska vlada, koja održava bliske veze sa Kremljom, veoma zalaže za svoje balkanske susjede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana