Лука Бојовић се послије десет година враћа у Србију

ГС
Foto: Архива

МАДРИД- Лука Бојовић, један од некадашњих Земунаца изашао је из затвора у Шпанији у којем је провео 10 година и вечерас ће бити депортован у Србију. Он комерцијалним летом из Мадрида у пратњи шпанске полиције стиже у Београд, јављају београдски медији.

По доласку у Београд Бојовића под јаким мјерама обезбјеђења превозе у полицију у којој треба да прође процедуру утврђивања идентитета и захтјев за лична документа и пасош.

Против њега се у Србији не води ниједан судски поступак.

Подсјетимо, Бојовић је ухапшен у Валенсији 2012. године са Владимиром Милисављевићем, припадником Земунског клана због сумње да су убили Милана Јуришића Јурета у Мадриду 2009. године.

Лука је ослобођен за овај злочин, али је осуђен на казну затвора од 18 година због фалсификовања исправа, злочиначког удруживања и посједовања оружја.

У исто вријеме, њему се судило и у Београду због сумње да је био вођа групе која је наслиједила Земунски клан. Бојовића је тада "намјестио" Сретко Калинић, који је у том тренутку већ био на издржавању казне у висини од 40 година због убиства Зорана Ђинђића и других ликвидација и злочина јер га је означио као вођу групе.

Он је изјавио, како се наводи у оптужници, да је Лука руководио групом, да им је налазио "штек" локације, сређивао новац, документа, помагао да побјегну, а да су они заузврат извршавали његова наређења међу којима су и убиства. Ослобођен је кривице, јер је судско веће донијело одлуку да изјава Сретка Калинића није довољан доказ.

Иначе, док је био у затвору у Шпанији, Лукиног рођеног брата Николу Бојовића ликвидирао је Милош Делибашић у центру Београда. Он је за то убиство осуђен на 30 година, а на суђењу је изјавио да је то због крвне освете.

Наиме, 2009. године отет је Слободан Радоњић који је у кумовским везама са Браниславом Шарановићем. Они су сумњали да је отмицу извела криминална група из Бара коју предводи Лука Ђуровић, а која је наводно сарађивала са Бојовићем. Тада је почео сукоб између Бојовића и браће Шарановић. Недуго потом,  Бранислав Шарановић убијен је у Београду, а двије године касније и његов кум Данило Радоњић. Слободан Шарановић убијен је у Будви 2017. године.

За вријеме тих ликвидација, убијане су особе које су биле блиске Луки. Први на "листи" био је Раде Ракоњац, бивши телохранитељ Жељка Ражнатовића Аркана. Четири године касније, односно, 2018. убијени су Драгослав Милорадовић, Бојовићев кум и адвокат Драгослав Огњановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана