Luka Bojović se poslije deset godina vraća u Srbiju

GS
Foto: Arhiva

MADRID- Luka Bojović, jedan od nekadašnjih Zemunaca izašao je iz zatvora u Španiji u kojem je proveo 10 godina i večeras će biti deportovan u Srbiju. On komercijalnim letom iz Madrida u pratnji španske policije stiže u Beograd, javljaju beogradski mediji.

Po dolasku u Beograd Bojovića pod jakim mjerama obezbjeđenja prevoze u policiju u kojoj treba da prođe proceduru utvrđivanja identiteta i zahtjev za lična dokumenta i pasoš.

Protiv njega se u Srbiji ne vodi nijedan sudski postupak.

Podsjetimo, Bojović je uhapšen u Valensiji 2012. godine sa Vladimirom Milisavljevićem, pripadnikom Zemunskog klana zbog sumnje da su ubili Milana Jurišića Jureta u Madridu 2009. godine.

Luka je oslobođen za ovaj zločin, ali je osuđen na kaznu zatvora od 18 godina zbog falsifikovanja isprava, zločinačkog udruživanja i posjedovanja oružja.

U isto vrijeme, njemu se sudilo i u Beogradu zbog sumnje da je bio vođa grupe koja je naslijedila Zemunski klan. Bojovića je tada "namjestio" Sretko Kalinić, koji je u tom trenutku već bio na izdržavanju kazne u visini od 40 godina zbog ubistva Zorana Đinđića i drugih likvidacija i zločina jer ga je označio kao vođu grupe.

On je izjavio, kako se navodi u optužnici, da je Luka rukovodio grupom, da im je nalazio "štek" lokacije, sređivao novac, dokumenta, pomagao da pobjegnu, a da su oni zauzvrat izvršavali njegova naređenja među kojima su i ubistva. Oslobođen je krivice, jer je sudsko veće donijelo odluku da izjava Sretka Kalinića nije dovoljan dokaz.

Inače, dok je bio u zatvoru u Španiji, Lukinog rođenog brata Nikolu Bojovića likvidirao je Miloš Delibašić u centru Beograda. On je za to ubistvo osuđen na 30 godina, a na suđenju je izjavio da je to zbog krvne osvete.

Naime, 2009. godine otet je Slobodan Radonjić koji je u kumovskim vezama sa Branislavom Šaranovićem. Oni su sumnjali da je otmicu izvela kriminalna grupa iz Bara koju predvodi Luka Đurović, a koja je navodno sarađivala sa Bojovićem. Tada je počeo sukob između Bojovića i braće Šaranović. Nedugo potom,  Branislav Šaranović ubijen je u Beogradu, a dvije godine kasnije i njegov kum Danilo Radonjić. Slobodan Šaranović ubijen je u Budvi 2017. godine.

Za vrijeme tih likvidacija, ubijane su osobe koje su bile bliske Luki. Prvi na "listi" bio je Rade Rakonjac, bivši telohranitelj Željka Ražnatovića Arkana. Četiri godine kasnije, odnosno, 2018. ubijeni su Dragoslav Miloradović, Bojovićev kum i advokat Dragoslav Ognjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana