Линта: Помоћ исплатити и осталим пензионерима

Срна
Линта: Помоћ исплатити и осталим пензионерима

БЕОГРАД - Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта поручио је да се пензионери, који су пензију остварили у некој од бивших југословенским републикама, а имају пребивалиште или боравиште у Србији осјећају дискриминисано јер нису добили једнократну помоћ од 4.000 динара.

Линта је подсјетио да је 27. марта молио премијера Ану Брнабић да пензионери из Хрватске, БиХ и других држава региона добију једнократну помоћ од 4.000 динара као и други пензионери.

Он је истакао да га је у посљедња два мјесеца позвало много пензионера из бивших југословенских република с молбом да добију ту једнократну новчану помоћ и тако буду изједначени са осталим пензионерима, корисницима Фонда ПИО.

Линта је подсјетио да у Србији, према подацима Завода за социјално осигурање за 2018. годину, живи 118.565 пензионера са подручја бивше Југославије.

Од тог броја 55.906 је из Хрватске, 39.134 из БиХ, 11.845 из Словеније, 5.841 из Сјеверне Македоније и 5.839 из Црне Горе.

"Велика већина њих има мале пензије и налазе се у тешкој социјалној ситуацији", навео је Линта.

Он је додао да је само мањи број тих пензионера добио једнократну новчану помоћ јер су дио радног стажа остварили у Србији.

Пензионери се ипак надају, нагласио је, да ће Влада да исправи неправду и исплати им једнократну новчану помоћ, саопштио је Савез Срба из региона.

"То је могуће учинити на начин да се пријаве путем портала Управе за трезор или путем контакт – центра", навео је Линта у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана