Linta: Pomoć isplatiti i ostalim penzionerima

Srna
Linta: Pomoć isplatiti i ostalim penzionerima

BEOGRAD - Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta poručio je da se penzioneri, koji su penziju ostvarili u nekoj od bivših jugoslovenskim republikama, a imaju prebivalište ili boravište u Srbiji osjećaju diskriminisano jer nisu dobili jednokratnu pomoć od 4.000 dinara.

Linta je podsjetio da je 27. marta molio premijera Anu Brnabić da penzioneri iz Hrvatske, BiH i drugih država regiona dobiju jednokratnu pomoć od 4.000 dinara kao i drugi penzioneri.

On je istakao da ga je u posljednja dva mjeseca pozvalo mnogo penzionera iz bivših jugoslovenskih republika s molbom da dobiju tu jednokratnu novčanu pomoć i tako budu izjednačeni sa ostalim penzionerima, korisnicima Fonda PIO.

Linta je podsjetio da u Srbiji, prema podacima Zavoda za socijalno osiguranje za 2018. godinu, živi 118.565 penzionera sa područja bivše Jugoslavije.

Od tog broja 55.906 je iz Hrvatske, 39.134 iz BiH, 11.845 iz Slovenije, 5.841 iz Sjeverne Makedonije i 5.839 iz Crne Gore.

"Velika većina njih ima male penzije i nalaze se u teškoj socijalnoj situaciji", naveo je Linta.

On je dodao da je samo manji broj tih penzionera dobio jednokratnu novčanu pomoć jer su dio radnog staža ostvarili u Srbiji.

Penzioneri se ipak nadaju, naglasio je, da će Vlada da ispravi nepravdu i isplati im jednokratnu novčanu pomoć, saopštio je Savez Srba iz regiona.

"To je moguće učiniti na način da se prijave putem portala Uprave za trezor ili putem kontakt – centra", naveo je Linta u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana