Лидери ЕУ ће 23. марта позвати Београд и Приштину да спроведу своје обавезе

Срна
Лидери ЕУ ће 23. марта позвати Београд и Приштину да спроведу своје обавезе

БРИСЕЛ - Европски савјет шефова држава и влада ЕУ позваће Београд и Приштину у четвртак, 23. марта, да спроведу договор постигнут у Охриду, наведено је у нацрту закључка тог тијела

"Европски савјет поздравља споразум постигнут у дијалогу уз посредовање ЕУ о имплементационом анексу Споразума о путу нормализације односа између Косова и Србије и позива обје стране да експедитивно и у доброј намјери спроводе своје обавезе", наведено је у нацрту закључка у који је Тањуг имао увид.

Високи представник за спољну и безбједносну политику Жозеп Борељ обавијестиће лидере ЕУ током 23. и 24. марта, а након тога они ће усвојити наведени закључак да би "охрабрили Београд и Приштину да уђу у примјену споразума о нормализацији".

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак је такође најавио да ће као сљедећи корак у дијалогу Београда и Приштине позвати главне преговараче обје стране у Брисел, како би се разговарало о корацима имплементације.

Он је навео да би посредници у преговорима вољели да је споразум потписан у Охриду и да су то предложили објема странама, али да је документ и без тога "свакако постао формалан и обавезујући".

Лајчак је навео да је предсједник Србије Александар Вучић врло јасно ставио до знања да није у позицији да потпише овај документ, позивајући се на уставна ограничења.

"Ми смо предложили неколико начина да ријешимо овај проблем, али су ти приједлози одбијени. На крају смо се договорили да ће тај документ бити формализован кроз објављивање од стране високих представника, што се и догодило у суботу, што је и у складу са међународном праксом, и овај документ је на тај начин постао формалан и обавезујући. Све спекулације да ли је документ валидан и обавезујући су бесмислене", рекао је Лајчак.

Упитан о члану седам споразума и које су сличности или разлике између самоуправљања за српску заједницу и Заједницу српских општина, Лајчак је рекао да може да буде веома јасан и да тај члан не уводи нову обавезу за Косово.

"Члан седам говори о потреби имплементације онога што је већ договорено између Србије и Косова - то значи споразуми из 2013. и 2015, говорећи о формирању Заједнице/Асоцијације српских општина", рекао је Лајчак у
заједничком интервјуу за "Јуроњуз Србија" и Радио "Слободна Европа".

Он је закључио је да споразум постигнут у Охриду важан корак, да доноси нови квалитет у процесу нормализације односа Косова и Србије и да подиже дијалог на нови ниво./крај/сас/сђп

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана