Lideri EU će 23. marta pozvati Beograd i Prištinu da sprovedu svoje obaveze

Srna
Lideri EU će 23. marta pozvati Beograd i Prištinu da sprovedu svoje obaveze

BRISEL - Evropski savjet šefova država i vlada EU pozvaće Beograd i Prištinu u četvrtak, 23. marta, da sprovedu dogovor postignut u Ohridu, navedeno je u nacrtu zaključka tog tijela

"Evropski savjet pozdravlja sporazum postignut u dijalogu uz posredovanje EU o implementacionom aneksu Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i poziva obje strane da ekspeditivno i u dobroj namjeri sprovode svoje obaveze", navedeno je u nacrtu zaključka u koji je Tanjug imao uvid.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj obavijestiće lidere EU tokom 23. i 24. marta, a nakon toga oni će usvojiti navedeni zaključak da bi "ohrabrili Beograd i Prištinu da uđu u primjenu sporazuma o normalizaciji".

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je takođe najavio da će kao sljedeći korak u dijalogu Beograda i Prištine pozvati glavne pregovarače obje strane u Brisel, kako bi se razgovaralo o koracima implementacije.

On je naveo da bi posrednici u pregovorima voljeli da je sporazum potpisan u Ohridu i da su to predložili objema stranama, ali da je dokument i bez toga "svakako postao formalan i obavezujući".

Lajčak je naveo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vrlo jasno stavio do znanja da nije u poziciji da potpiše ovaj dokument, pozivajući se na ustavna ograničenja.

"Mi smo predložili nekoliko načina da riješimo ovaj problem, ali su ti prijedlozi odbijeni. Na kraju smo se dogovorili da će taj dokument biti formalizovan kroz objavljivanje od strane visokih predstavnika, što se i dogodilo u subotu, što je i u skladu sa međunarodnom praksom, i ovaj dokument je na taj način postao formalan i obavezujući. Sve spekulacije da li je dokument validan i obavezujući su besmislene", rekao je Lajčak.

Upitan o članu sedam sporazuma i koje su sličnosti ili razlike između samoupravljanja za srpsku zajednicu i Zajednicu srpskih opština, Lajčak je rekao da može da bude veoma jasan i da taj član ne uvodi novu obavezu za Kosovo.

"Član sedam govori o potrebi implementacije onoga što je već dogovoreno između Srbije i Kosova - to znači sporazumi iz 2013. i 2015, govoreći o formiranju Zajednice/Asocijacije srpskih opština", rekao je Lajčak u
zajedničkom intervjuu za "Juronjuz Srbija" i Radio "Slobodna Evropa".

On je zaključio je da sporazum postignut u Ohridu važan korak, da donosi novi kvalitet u procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije i da podiže dijalog na novi nivo./kraj/sas/sđp

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana