Либерија повукла признање Косова

Танјуг
Либерија повукла признање Косова

Београд - Либерија је још једна од земаља која је повукла признање независности Косова.

Министар иностраних послова Либерије Гбезонгар Милтон Финдлеј предао је првом спољних послова Ивици Дачићу ноту о повлачењу признања косовске независности, док траје дијалог Београда и Приштине.

У ноти се наводи да је Либерија признала косовску независност “на основу сазнања да Беогард није спреман да преговара о решењу са јужном покрајином Косово”.

“Данас се води дијалог између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ. Имајући то у виду, било је само прикладно да Либерија заузме став који омогућава одговарајуће ријешење за грађане Србије и покрајине Косово, што се чини путем актуелних преговора. У складу са тим Либерија поништава своје признање Косова. Ова одлука остаје на снази све до окончања разговора и преговора под покровитељством ЕУ”, наводи се у ноти.

Министар Ивица Дачић је рекао да је одлука Либерије веома важна за Србију, јер показује да процес и дијалог још трају.

“Република Либерија која је иначе признала Косово неком својом одлуком из 2008. донијела је одлуку да анулира односно поништи то писмо о признању Косова док трају и док се не заврше до краја преговори и дијалог који се води под окриљем Европске уније. Зато што они не желе да се стављају на једну од страна у оквиру овог дијалога. За нас је та одлука веома важна, веома добра и позитивна јер показује да тај процес, да дијалог и даље траје и ово је на неки начин ето и наш допринос наставку дијалога у Бриселу који ће се наставити у недељу”, рекао је Дачић.

Министарство спољних послова

Шеф либеријске дипломатије рекао је да је његова посјета могућност да Србија и Либерија отворе нову страну у историји својих односа.

Подсјетио је да су Либерија и Србија кроз бившу Југославију, увек биле пријатељи.

“Ми смо данас нова влада, нова демократија и покушавамо да формирамо партнерства са вама и људима из Србије. Данас смо потписали шест споразума и ти билатерални документи биће корисни за оба наша народа. Либерија је заинтересована за грађење добрих односа са Србијом, а партнерство које ће донијети корист обема земљама”, нагласио је он.

Да подсјетимо, Либерија није прва земља која је повукла признање Косова, али је тачан број оних који су признали Косово, барем судећи према изјавама Београда и Приштине, и даље непознаница.

Прва држава која је повукла признање је Суринам, који је ту одлуку донио 27. ктобра 2017. године. Предомислио се и Сао Томе и Принсипе, а крајем прошле године признање је повукла и Гвинеја Бисао. Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је прошле године саопштио да су и Бурунди повукли признање.

Либерија је Косово признала 30. маја 2008. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана