Liberija povukla priznanje Kosova

Tanjug
Liberija povukla priznanje Kosova

Beograd - Liberija je još jedna od zemalja koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

Ministar inostranih poslova Liberije Gbezongar Milton Findlej predao je prvom spoljnih poslova Ivici Dačiću notu o povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti, dok traje dijalog Beograda i Prištine.

U noti se navodi da je Liberija priznala kosovsku nezavisnost “na osnovu saznanja da Beogard nije spreman da pregovara o rešenju sa južnom pokrajinom Kosovo”.

“Danas se vodi dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU. Imajući to u vidu, bilo je samo prikladno da Liberija zauzme stav koji omogućava odgovarajuće riješenje za građane Srbije i pokrajine Kosovo, što se čini putem aktuelnih pregovora. U skladu sa tim Liberija poništava svoje priznanje Kosova. Ova odluka ostaje na snazi sve do okončanja razgovora i pregovora pod pokroviteljstvom EU”, navodi se u noti.

Ministar Ivica Dačić je rekao da je odluka Liberije veoma važna za Srbiju, jer pokazuje da proces i dijalog još traju.

“Republika Liberija koja je inače priznala Kosovo nekom svojom odlukom iz 2008. donijela je odluku da anulira odnosno poništi to pismo o priznanju Kosova dok traju i dok se ne završe do kraja pregovori i dijalog koji se vodi pod okriljem Evropske unije. Zato što oni ne žele da se stavljaju na jednu od strana u okviru ovog dijaloga. Za nas je ta odluka veoma važna, veoma dobra i pozitivna jer pokazuje da taj proces, da dijalog i dalje traje i ovo je na neki način eto i naš doprinos nastavku dijaloga u Briselu koji će se nastaviti u nedelju”, rekao je Dačić.

Ministarstvo spoljnih poslova

Šef liberijske diplomatije rekao je da je njegova posjeta mogućnost da Srbija i Liberija otvore novu stranu u istoriji svojih odnosa.

Podsjetio je da su Liberija i Srbija kroz bivšu Jugoslaviju, uvek bile prijatelji.

“Mi smo danas nova vlada, nova demokratija i pokušavamo da formiramo partnerstva sa vama i ljudima iz Srbije. Danas smo potpisali šest sporazuma i ti bilateralni dokumenti biće korisni za oba naša naroda. Liberija je zainteresovana za građenje dobrih odnosa sa Srbijom, a partnerstvo koje će donijeti korist obema zemljama”, naglasio je on.

Da podsjetimo, Liberija nije prva zemlja koja je povukla priznanje Kosova, ali je tačan broj onih koji su priznali Kosovo, barem sudeći prema izjavama Beograda i Prištine, i dalje nepoznanica.

Prva država koja je povukla priznanje je Surinam, koji je tu odluku donio 27. ktobra 2017. godine. Predomislio se i Sao Tome i Prinsipe, a krajem prošle godine priznanje je povukla i Gvineja Bisao. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je prošle godine saopštio da su i Burundi povukli priznanje.

Liberija je Kosovo priznala 30. maja 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana