Лавров: Распад СФРЈ активно стимулисали ЕУ и Американци

Срна
Лавров: Распад СФРЈ активно стимулисали ЕУ и Американци

МОСКВА - Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да су распад Социјалистичке Федеративне Републике Југославије активно стимулисали ЕУ и Американци, јер су након распада Совјетског Савеза имали задатак да униште још једну велику европску земљу како не би ометала планове за доминацију и очување америчке и западне хегемоније заувијек.

Лавров је у документарном филму “Београд” који је снимио руски новинар Андреј Кондрашов за телевизију “Русија 1” подсјетио да је ЕУ 1991. године разматрала питање признавања Хрватске и Словеније.

-Оне су прве прогласиле независност и апеловале на Запад да их призна. Смијешно је, мада и тужно то да Нијемци чак нису чекали расправу о томе у ЕУ и Европском савјету, већ су их једноставно једнострано признали. Од тада су се активно „старали“ о цијелој тој балканској „теми“, укључујући и земље које су се „нагло“отцијепиле од Југославије - навео је Лавров.

Истакао је да је истовремено постојао и глобални циљ – увући цијели Балкан у НАТО, а затим у ЕУ, јер су за то потребне веће припреме.

-А ући у Сјеверноатлантску алијансу се може у било ком тренутку, како је показала и одлука о пријему балтичких земаља, које нису испуњавале ниједан критеријум, али су прихваћене по принципу политичке сврсисходности - сматра Лавров.

Лавров је подсјетио да је у фебруару и марту 1999. године одржан састанак у Рамбујеу у Француској гдје су Срби и Албанци уз учешће САД, Француске, Њемачке и Русије разматрали могућности политичког рјешења.

-Састанци су се одржавали неколико седмица у двије рунде преговора. Међутим, сви напори Срба, уз нашу подршку, да се постигну правични компромиси су одбијени. У декларацији коју је Запад потписао и косовски Албанци се наводи да све српске структуре, полицијске и административне, треба у потпуности да се повуку са Косова и да ту уђе НАТО војска. У посљедњој тачки се наводи да војска која је стационирана на Косову има право да се креће по цијелој територији Србије - истакао је Лавров.

Додао је да је то било намјерно понижавање, провокација како би Срби одбили.

-Све су то карике једног ланца. Мински споразуми имају исту логику са становишта западних геополитичких интереса - указао је Лавров.

Лавров је рекао да је терористичку ОВК, која је створена у то вријеме, активно подржавала албанска мафија, која је тада у Европи била на врхунцу.

-Она је, прије свега, обухватала трговину наркотицима, трговину органима и друге видове организованог криминала. Значајан дио новца одлазио је на јачање положаја ОВК - подсјетио је Лавров.

Лавров је поводом обиљежавања 25. година од агресије НАТО-а на СР Југославију рекао да су западне земље створиле информационе, логичке разлоге за извршење агресије, те да су на све начине покушале да оправдају поступке о којима је већ раније одлучено.

-Запад није планирао да се задовољи ничим другим осим одвајањем Косова од Србије и чим је усвојена Резолуција 1244 почео је да је крши - навео је Лавров.

Додао је да не треба заборавити да до те 1999. године Социјалистичка Федеративна Република Југославија више није постојала, те да су њен распад активно стимулисали ЕУ и Американци.

Говорећи о самом бомбардовању, Лавров је рекао да је окидач било објављивање 15. јануара 1999. године “да су припадници српских безбједносних снага у Рачку извршили масовно убиство цивила албанског поријекла”.

-Тамо је „дојурила“ Верификациона мисија ОЕБС на челу са Американцем Вилијамом Вокером. Он није био овлашћен да даје изјаве у име ОЕБС-а. Његов једини задатак је био утврђивање чињеница. Стигавши на локацију, након 15 минута је у име ОЕБС-а јавно изјавио да је Организација уочила чињенице које указују на геноцид, као и да су Оружане и снаге безбједности Србије најгрубље прекршиле међународно право -  подсјетио је Лавров.

Лавров је оцијенио да ЕУ сада прилично агресивна структура која је, након потписивања одговарајућег документа о координацији са НАТО, изгубила своју геополитичку самосталност и постала војно-економски додатак Сјеверноатлантске алијансе.

Руски министар спољних послова истакао је да Срби истински воле Русију и цијене заједничку историју, као и улогу Русије у заштити Срба од спољних агресора у веома различитим историјским периодима.

-Можда се то увијек не види у политичким акцијама српског руководства, али ми то разумијемо  - рекао је Лавров.

Свјетска премијера документарног филма “Београд” биће одржана вечерас у Руском дому, тачно 25 година након што су прве бомбе агресора пале на српско тло. Филм ће истог дана бити емитован и на руској државној телевизији “Русија 1”, а интервју Лаврова из овог филма објављен је и на сајту Министарства иностраних послова Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана