Lavrov: Raspad SFRJ aktivno stimulisali EU i Amerikanci

Srna
Lavrov: Raspad SFRJ aktivno stimulisali EU i Amerikanci

MOSKVA - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su raspad Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije aktivno stimulisali EU i Amerikanci, jer su nakon raspada Sovjetskog Saveza imali zadatak da unište još jednu veliku evropsku zemlju kako ne bi ometala planove za dominaciju i očuvanje američke i zapadne hegemonije zauvijek.

Lavrov je u dokumentarnom filmu “Beograd” koji je snimio ruski novinar Andrej Kondrašov za televiziju “Rusija 1” podsjetio da je EU 1991. godine razmatrala pitanje priznavanja Hrvatske i Slovenije.

-One su prve proglasile nezavisnost i apelovale na Zapad da ih prizna. Smiješno je, mada i tužno to da Nijemci čak nisu čekali raspravu o tome u EU i Evropskom savjetu, već su ih jednostavno jednostrano priznali. Od tada su se aktivno „starali“ o cijeloj toj balkanskoj „temi“, uključujući i zemlje koje su se „naglo“otcijepile od Jugoslavije - naveo je Lavrov.

Istakao je da je istovremeno postojao i globalni cilj – uvući cijeli Balkan u NATO, a zatim u EU, jer su za to potrebne veće pripreme.

-A ući u Sjevernoatlantsku alijansu se može u bilo kom trenutku, kako je pokazala i odluka o prijemu baltičkih zemalja, koje nisu ispunjavale nijedan kriterijum, ali su prihvaćene po principu političke svrsishodnosti - smatra Lavrov.

Lavrov je podsjetio da je u februaru i martu 1999. godine održan sastanak u Rambujeu u Francuskoj gdje su Srbi i Albanci uz učešće SAD, Francuske, Njemačke i Rusije razmatrali mogućnosti političkog rješenja.

-Sastanci su se održavali nekoliko sedmica u dvije runde pregovora. Međutim, svi napori Srba, uz našu podršku, da se postignu pravični kompromisi su odbijeni. U deklaraciji koju je Zapad potpisao i kosovski Albanci se navodi da sve srpske strukture, policijske i administrativne, treba u potpunosti da se povuku sa Kosova i da tu uđe NATO vojska. U posljednjoj tački se navodi da vojska koja je stacionirana na Kosovu ima pravo da se kreće po cijeloj teritoriji Srbije - istakao je Lavrov.

Dodao je da je to bilo namjerno ponižavanje, provokacija kako bi Srbi odbili.

-Sve su to karike jednog lanca. Minski sporazumi imaju istu logiku sa stanovišta zapadnih geopolitičkih interesa - ukazao je Lavrov.

Lavrov je rekao da je terorističku OVK, koja je stvorena u to vrijeme, aktivno podržavala albanska mafija, koja je tada u Evropi bila na vrhuncu.

-Ona je, prije svega, obuhvatala trgovinu narkoticima, trgovinu organima i druge vidove organizovanog kriminala. Značajan dio novca odlazio je na jačanje položaja OVK - podsjetio je Lavrov.

Lavrov je povodom obilježavanja 25. godina od agresije NATO-a na SR Jugoslaviju rekao da su zapadne zemlje stvorile informacione, logičke razloge za izvršenje agresije, te da su na sve načine pokušale da opravdaju postupke o kojima je već ranije odlučeno.

-Zapad nije planirao da se zadovolji ničim drugim osim odvajanjem Kosova od Srbije i čim je usvojena Rezolucija 1244 počeo je da je krši - naveo je Lavrov.

Dodao je da ne treba zaboraviti da do te 1999. godine Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija više nije postojala, te da su njen raspad aktivno stimulisali EU i Amerikanci.

Govoreći o samom bombardovanju, Lavrov je rekao da je okidač bilo objavljivanje 15. januara 1999. godine “da su pripadnici srpskih bezbjednosnih snaga u Račku izvršili masovno ubistvo civila albanskog porijekla”.

-Tamo je „dojurila“ Verifikaciona misija OEBS na čelu sa Amerikancem Vilijamom Vokerom. On nije bio ovlašćen da daje izjave u ime OEBS-a. Njegov jedini zadatak je bio utvrđivanje činjenica. Stigavši na lokaciju, nakon 15 minuta je u ime OEBS-a javno izjavio da je Organizacija uočila činjenice koje ukazuju na genocid, kao i da su Oružane i snage bezbjednosti Srbije najgrublje prekršile međunarodno pravo -  podsjetio je Lavrov.

Lavrov je ocijenio da EU sada prilično agresivna struktura koja je, nakon potpisivanja odgovarajućeg dokumenta o koordinaciji sa NATO, izgubila svoju geopolitičku samostalnost i postala vojno-ekonomski dodatak Sjevernoatlantske alijanse.

Ruski ministar spoljnih poslova istakao je da Srbi istinski vole Rusiju i cijene zajedničku istoriju, kao i ulogu Rusije u zaštiti Srba od spoljnih agresora u veoma različitim istorijskim periodima.

-Možda se to uvijek ne vidi u političkim akcijama srpskog rukovodstva, ali mi to razumijemo  - rekao je Lavrov.

Svjetska premijera dokumentarnog filma “Beograd” biće održana večeras u Ruskom domu, tačno 25 godina nakon što su prve bombe agresora pale na srpsko tlo. Film će istog dana biti emitovan i na ruskoj državnoj televiziji “Rusija 1”, a intervju Lavrova iz ovog filma objavljen je i na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana