Лавров: Ми Србију не притискамо

Агенције
Лавров: Ми Србију не притискамо

Москва - Министри спољних иностраних Русије и Србије Сергеј Лавров и Ивица Дачић изјавили су да Русија не врши политички ни економски притисак на Србију

"Ми се тиме не бавимо. То је неоколонијалиститчно схватање. Сарађујемо у усаглашавању споразума који су узајамно корисни за обије стране и није коректно говорити о политичком утицају", рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре, коментаришући изјаву њемачке канцеларке Ангеле Меркел да Русија покушава да изврши политички и економски притисак на Србију.

Дачић је такође казао да Русија не врши никакав притисак на Србију када је ријеч о европском опредјељењу Београда. "Никада ни од једног руског званичника нисмо чули предлог или захтјев - Европска унија или Русија", казао је он.

"Потпуно да буде јасно, желимо развој односа са Русијом који не иду на штету ниједној страни", додао је Дачић.

Шефови дипломатије Србије и Русије су изјавили да је разговор у великом дијелу био посвећен предстојећем предсједавању Србије ОЕБС-у као и о будућој енергетској сарадњи, испорукама гаса.

Лавров је казао да ће при изградњи нових пројеката гасовода бити узиман у обзир интерес Србије да гас дође до ње.

Лавров: Србија на челу ОЕБС-а - велики изазов

Министар спољних иностраних Русије Сергеј Лавров рекао је у Москви да је предсједавање Србије ОЕБС-у велики изазов, али да званични Београд може да буде фер посредник у рејшавању конфликата, док је шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао да је то прилика да се свијету покаже креативност, праведност и принципијелност.

Лавров је истакао да Москва не врши притисак на Србију и да су покушаји да се тврди супротно политички некоректни.

"Поводом изјава о некаквом политичком притиску некоректно је говорити. Што се тиче изјаве шефице европске дипломатије Федерике Могерини о томе да Србија не треба да се мијеша у спор између Русије и Запада око Украјине, вјерујем да се једноставно није најсрећније изразила. Јер то звучи сасвим неевропски, неиталијански, већ некако амерички", рекао је Лавров.

Лавров је, такође, рекао да је званични Београд потврдио да ће, када дође на чело ОЕБС, радити објективно и непристрасно.

"Полазимо од тога да ће Србија радити на бази оних принципа који су усаглашени у ОЕБС раније", рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је истакао да је изузетно важно да се одржи прекид ватре у Украјини с циљем да се до краја реализују споразуми из Минска и дође до мирног рјешења кризе.

"Ми знамо да је то једини начин да се превазиђу сви проблеми", рекао је Дачић, додавши да ће следећег уторка посетити Кијев где ће разговарати са украјинским министром спољних иностраних Павелом Климкином.

Говорећи о Украјини, Лавров је рекао да нема спора са Западом већ Запад крши обавезе. Лавров се такође заложио за јачање и ширење мониторинг мисије ОЕБС у Украјини, преноси Тасс.

Двојица министара су рекла да подржавају колективну потрагу за јачањем повјерења и узајамног разумијевања на европском континенту.

Лавров, такође, сматра да је реакција Брисела поводом руско-српског центра у Нишу свједочи о покушајима протиска на суверене земље.

Они су разговарали и о "Јужном току". Дачић је рекао да је Београд разочаран због ситуације у вези са тим пројектом.

"То је пројекат у који смо заједно улагали и економски и енергетски. Србији је нопходан тај пројекта, јер гарантује енергетску безбедност земље", рекао је Дачић.

Он је додао да предсједници двије државе настављају консулатације.

"Ми ћемо подржати разговоре у циљу проналажења могућности, услаглашених са ЕУ, како интереси Србије не би остали по страни. Треба наћи могућност за наставак реализације овог за Србију стратешки важног пројекта", додао је Дачић.

Лавров је рекао да ће у оквиру пројекта за изградњу гасовода из Русије у Европу узимати у обзир интереси Србије.

"Разговарали смо и о проширењу сарадње у економској сфери, а то се односи и на испоруке руског гаса у Европу", рекао је Лавров.

Дачић и Лавров су се сложили да би слиједеће године, када се обиљежава 70 година од побједе у Другом светском рату, ОЕБС могао да организује специјалну манифестацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана